Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL joacă la liber impuse

www.hotweek.ro
pnl dosar sector

Demisia co-președintelui Vasile Blaga lasă, cel puțin aparent, loc unor schimbări de anvergură în PNL. În ceea ce privește modul în care partidul e condus. Dar poate precipita și opțiunea pentru un premier nominalizat din timp. Sunt două scenarii de o importanță cardinală. În ambele, însă, există un blocaj. Și, din acest motiv, PNL joacă în marja de liber impuse. Aleargă ca un cal împiedicat.

Vezi și: Anihilarea lui Blaga: Toți ceilalți lideri de partide au de ce să tremure

Unul dintre cele mai importante vicii ale construcției liberale a fost și rămâne bicefalitatea. Dubla comandă. Cu chiu, cu vai, în teritoriu, situația a revenit la normal. Nu însă și în ceea ce privește conducerea centrală. Făcând eforturi uriașe pentru a dobândi o forță egală cu a foștilor liberali, fostul PDL, sub conducerea experimentatului Vasile Blaga, a încercat să rămână cât mai mult timp la butoanele de la Modrogan. Până când unii au ajuns la concluzia rezonabilă că PDL a izbutit să canibalizeze PNL. PNL și-a pierdut substanța liberală și substanța națională și din acest motiv.

Acum, orice schimbare majoră este contra cronometru. Ar fi un moment cât se poate de potrivit pentru a se renunța la bicefalitate. Probabil este necesar un Congres extraordinar. Acest Congres extraordinar ar putea schimba regula jocului. Iar PNL ar intra, în alegeri, cu un singur președinte. Dar nu mai este timp. Numărătoarea inversă funcționează implacabil. Un Congres extraordinar presupune anunțarea acestuia cu o lună mai devreme. Dar listele de candidați nu mai pot aștepta atât de mult. Iar aceste liste trebuie semnate de cineva. Conform regulii în vigoare, de cei doi co-președinți. Dintre care unul a abdicat.

Vezi și: Liviu Dragnea, replică INCENDIARĂ pentru Klaus Iohannis

Alina Gorghiu nu poate prelua conducerea unică a PNL, pur și simplu pentru că îi lipsește o a doua semnătură pe listele de candidați. Fără a doua semnătură, PNL riscă să-i fie contestate listele și, mai departe, riscă pur și simplu să nu se poată prezenta în alegeri. Dar și refacerea bicefalității este dificilă. În mod normal, și pentru asta ar fi necesar un Congres extraordinar în fostul PDL. Și pentru acest Congres este nevoie de timp.

Mai există soluția intermediară, de avarie, a numirii, în locul lui Vasile Blaga, a unui interimar. Care, în această calitate, să semneze el listele. Juridic, însă, și această variantă se află sub semnul întrebării.

Concluzia este, la acest capitol, că acțiunea DNA de anchetare a lui Vasile Blaga se află în contratimp cu calendarul electoral.

Plecarea lui Blaga reprezintă o oportunitate pentru a grăbi lucrurile cu Dacian Cioloș. Pe Dacian Cioloș îl dorește Klaus Iohannis ca viitor premier. Și nu ascunde acest lucru. Dimpotrivă. Mai mult, l-ar vrea la PNL. Și premier, dar și președinte. Din acest punct, însă, apar două probleme. Care pur și simplu se bifurcă.

Sub presiunea opiniei publice, președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație rezonabilă. Și în deplin acord cu Constituția și cu regulile democratice. El a spus că, după alegeri, va exista un guvern politic. Desemnat, deci, după criterii politice, în funcție de capacitatea unui partid de a forma o majoritate. Dar un guvern politic nu exclude un premier nepolitic. Adică un premier neîscris în vreun partid, în schimb, asumat de un partid sau de o coaliție de partide. Adică un Guvern Cioloș reșapat.

ULTIMA ORĂ: Iohannis îl vrea premier pe Cioloş şi după alegeri. Condiţia preşedintelui

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a repetat în mod constant faptul că nu se înscrie în niciun partid, cel puțin până nu își încheie mandatul. Pe de o parte. Iar pe de altă parte, atenție, el le-a cerut miniștrilor săi ca, în eventualitatea în care își declară simpatia cu un partid sau altul, să plece din Guvern. Valabil, evident, și pentru el însuși.

Prin urmare, Cioloș nu poate semnaliza în niciun fel că ar intenționa să facă un pact, pe față, cu partida liberală. Pentru că, în acest caz, ar trebui să demisioneze. Cu atât mai puțin el nu poate să își exprime acordul, oricât de intens ar fi invitat, de a prelua, acum sau mai târziu, conducerea PNL.

Și, astfel, PNL, după demisia lui Vasile Blaga, se vede ingesuit la mantinelă. În timp ce PSD zburdă pe tot terenul.

Vezi și: Dacian Cioloş, MESAJ de ULTIMĂ ORĂ pentru bugetari: Nu cred că e bine

un articol de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.