Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL nu poate conta pe Klaus Iohannis în campania de răsturnare a Guvernului

revista presei

Evenimentul Zilei:

Președintele Klaus Iohannis a publicat, duminică, de 1 martie, un mesaj romantic pe pagina sa de Facebook, însoțit de o fotografie în care apare alături de soția sa, Carmen Iohannis. „Sîntem împreună de peste 25 de ani și cel mai frumos mărțișor rămîne, pentru mine, tot un buchet de ghiocei, ca pe vremea primului nostru 1 Martie”. Citind textul de pe facebook, și privind fotografia în care Klaus Iohannis face un exercițiu de Romeo care n-a reușit să se culce totuși cu Julieta, mi-am dat seama că PNL nu poate conta pe Klaus Iohannis în campania de răsturnare a Guvernului. Amorezații simt nevoia să fie buni la suflet. Cum să fie atît de rău Klaus Iohannis cu Victor Ponta cînd el e atît de amorezat în aceste zile de primăvară cînd pînă și pe motani îi apucă? Să fim serioși! Chestia cu Programul de guvernare prin care partenerii de Coaliție ai PSD,  parlamentari PSD și parlamentari independenți, vor fi convinși, printr-o revelație provocată de consumarea unei lecturi, e o biată comedie pe care șmecheri precum Vasile Blaga încearcă să acopere adevărata cale pusă la cale pentru doborîrea Guvernului Victor Ponta: Amenințarea cu zăngănitul cătușelor DNA. Nu știu dacă romanticul Klaus Iohannis știe de acest plan. Nici nu-i nevoie. Mașinăria care i-a făcut cadou Președinția, fără ca el să-și dea seama, s-a pus în mișcare și pentru a-i face cadoul Guvernul Său. Cu aceeași oameni, cu aceleași trucuri. Dormi liniștit, Klaus Iohannis! Zăngănitul cătușelor DNA lucrează pentru tine!

Digi24:

România anului 1990 şi cea de astăzi. Între ele, 25 de ani de capitalism. Un sfert de secol care, pe lângă libertatea economică, le-a adus românilor şi libertatea de mişcare. Prinşi între grija zilei de mâine şi mirajul Occidentului ce le promitea o siguranţă pe termen lung, mulţi români au trecut graniţa spre un trai pe care îl considerau mai bun. Asta pentru că în urma lor vedeau fabrici ce se închideau şi o industrie care ceda tot mai mult teren în faţa intereselor imobiliare sau de altă natură. Între 1989 şi 2012 populaţia stabilă a României s-a redus cu peste 3,1 milioane de locuitori, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Mai bine de trei sferturi din această scădere a fost determinată de migraţie. Potrivit cifrelor oficiale, la 1 ianuarie 2013, peste 2,3 milioane de români erau plecaţi în străinătate de un an sau mai mult. În privinţa românilor care şi-au stabilit domiciliul în străinătate între 1989 şi 2012, datele statistice spun că numărul acestora se apropie de 460.000. Cei mai mulţi dintre aceştia se aflau în Italia, peste 340.000, dar şi în Spania – 171.000, Marea Britanie şi Germania, unde erau sub 50.000 de români. Pe de altă parte, într-un raport al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie se estima că, în 2013, în străinătate lucrau 3,5 milioane de români. Neoficial, însă, cifra românilor aflaţi la muncă în străinătate s-ar ridica la 4 milioane.

Ziarul Financiar:

În deceniul 90, economiile depuse de români la bănci au fost devalizate oficial de inflaţie. Timp de 10 ani, cei care au avut încredere în politica economică a statului şi în politica monetară a BNR şi-au văzut economiiile în lei cum au dispărut în termeni reali, dobânda primită fiind cu mult sub inflaţie sau creşterea cursului dolarului. Inflaţia şi economiile din bănci au fost folosite de toate guvernele şi BNR pentru a subvenţiona un sistem economic nereformant sau privatizat local fără ca cei care au cumpărat activele să aibă resurse financiare ca să ducă firmele mai departe. Părinţii şi bunicii voştri pur şi simplu şi-au pierdut în termeni reali economiile în lei în deceniul 90. Pentru a nu lăsa ca acest lucru să se mai întâmple, autorităţile şi BNR au avut la dispoziţie 15 ani pentru a crea alternative la sistemul bancar, astfel încât cei care economiseau să aibă soluţii şi alte pieţe. Devalizarea fondurilor mutuale din anii 90 a dat înapoi sistemul, oamenilor fiindu-le frică să-şi depună banii altundeva decât la bănci sau la CEC. Suntem în 2015, iar economiile românilor au ajuns din nou prizoniere băncilor. Pentru că nu există cerere pentru credite şi nici nu vor să o creeze, băncile înoată într-o supralichiditate, iar BNR constată acest lucru.În cei 6 ani de criză, băncile locale au trimis înapoi acţionarilor lor străini 10 miliarde de euro, minus care a fost acoperit din resurse interne, din economiile românilor. Pentru că piaţa şi sistemul le permite , băncile au scăzut foarte mult dobânzile la deozite, ratele coborând spre 2% pe an, iar în cazul unor bănci chiar spre 0%. Cu o dobândă de 2% pe an şi cu un comision de retragere nu are sens să-ţi ţii banii la bancă. Dar unde să te duci?... Bancherii ştiu că piaţa românească nu oferă multe alternative şi mai ales că gradul de încredere în celelalte pieţe financiare este redus. În acest condiţii băncile pot dicta piaţa pe partea de depozite, adică pe partea de resurse atrase de la populaţie sau de la companii.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.