Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, sesizare către Avocatul Poporului pe o ordonanță: 'ÎNCALCĂ cinci articole din Constituţie'

pnl.ro
pnl sigla

PNL a depus, miercuri, o sesizare la Avocatul Poporului pentru contestarea la CCR a Ordonanţei 4/2017 privind supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, a anunţat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, care a susţinut că actul normativ încalcă cinci articole din Constituţie.

"Astăzi am depus sesizarea la Avocatul Poporului pentru a determina instituţia să invoce o excepţie de neconstituţionalitate privitoare la Ordonanţa 4 care reglementează plata contribuţiilor de asigurări sociale şi plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru cei care lucrează part-time şi în acord. Temeiurile care stau la baza sesizării noastre sunt foarte simple. Noi considerăm că sunt încălcate cinci articole din Constituţie. Articolul 1 privind supremaţia Constituţiei şi a legilor ţării, deoarece sunt încălcate două legi - a transparenţei în administraţia publică, Legea 52/2003, de asemenea este încălcat chiar Codul fiscal, articolul 4. De asemenea, considerăm că sunt încălcate articolele 16, 41 şi 56", a declarat Ludovic Orban, conform Agerpres.

Citește și: De ce a fost eliberat Dan Voiculescu: Cum a motivat instanța decizia nerecuperării prejudiciului în dosarul ICA

În opinia sa, prin ordonanţă este îngrădit dreptul la muncă, pentru că se instituie o discriminare între angajaţi, dar şi între angajaţi şi angajatori.

"Este încălcat articolul 56 care se referă la justa instituire a sarcinilor fiscale. Şi considerăm că se impun sarcini fiscale total injuste către angajatorii care sunt puşi să plătească. Considerăm că acest act normativ reflectă disperarea Guvernului, foamea de bani şi dorinţa de a scoate bani din piatră seacă de la orice fel de cetăţean sau orice fel de companie prin orice fel de mijloace chiar dacă ele sunt contrare Constituţiei", a spus Orban.

Întrebat dacă crede că Avocatul Poporului va sesiza CCR, Ludovic Orban a răspuns: "Am avut o discuţie extrem de serioasă inclusiv pe fond, am argumentat în discuţia cu reprezentanţii instituţiei şi avem garanţia că într-un timp rezonabil Avocatul Poporului va da curs cererii noastre".

"În mod evident, decizia îi aparţine domnului Ciorbea, care nu a fost prezent, fiind în concediu, dar cred că până se întoarce deja un punct de vedere privitor la demersul nostru va exista şi nu are niciun motiv să tărăgăneze o decizie privind invocarea excepţiei de neconstituţionalitate privitor la Ordonanţa 4", a adăugat Orban.

Potrivit acestuia, PNL ia în calcul să ofere consultanţă reprezentanţilor mediului de afaceri dacă vor să atace în instanţă actul normativ.

"Se poate ataca în contencios, de asemenea facem apel la toţi oamenii de afaceri, dar şi la cetăţenii care lucrează part-time să susţină demersul nostru la Avocatul Poporului, fie formulând propriile solicitări, fie transmiţând practic mesaje şi susţinerea pentru demersul nostru", a precizat preşedintele PNL.

Citește și: Veşti proaste pentru Cristian Boureanu: Decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti

La rândul său, senatorul PNL Florin Cîţu a declarat că, prin Ordonanţa 4, Guvernul încearcă să aducă, pe termen scurt, bani la buget.

"Efectul este acela de a descuraja acei oameni care vor să-şi crească veniturile, au un loc de muncă şi vor să şi-l ia pe al doilea. Vedem că cei care vor să muncească, vor să câştige mai mult sunt penalizaţi, sunt trimişi în economia gri, iar antreprenorii sunt forţaţi să-i plătească pe aceştia la negru. Studenţii, de exemplu, acum vor avea problemă, sunt mame care vor să lucreze part-time, toţi sunt penalizaţi", a explicat Cîţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.