Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL TV versus PSD TV. Războiul audiențelor

tinte

Nimic nu e ce pare a fi. Tulburările televiziunilor de știri din aceste zile trebuie citite în perspectiva anului electoral 2016.

Adevăratul război se duce pe audiențele captive. De fapt, războiul a început, subtil, chiar după alegerile prezidențiale din 2014. Surpriza ”Iohannis” a obligat jucătorii de pe piața media să se repoziționeze.

Competiția a căpătat accente mai spectaculoase între Antena3 și RTV. Firesc, deoarece cele două posturi de știri (care au, de altfel, și cele mai mari audiențe) se bat pe același segment: electoratul PSD-PPDD-PRM. Cele două televiziuni s-au consacrat prin temele ”anti-Băsescu”, favorite pentru votanții de stânga, un public cu educație scăzută, mai îmbătrânit și mai sensibil la subiectele naționaliste.

Antena3 a trecut pe nesimțite de partea liberalilor și a lui Iohannis, mai ales după ce Ponta a fost pus sub urmărire penală și devenea irelevant în jocul Puterii. Relațiile păreau chiar să se consolideze în ultima vreme, odată cu ”coincidențele” de la Munchen și Washington, când vedeta postului lui Voiculescu a fost surprinsă în același anturaj cu Gorghiu și Mihalache.

RTV a vrut să profite de aceste ”coincidențe” și, două zile la rând, a transmis știri ofensive despre competitorii lor, numindu-i ”PNL TV”.

Riposta Antenei3  nu a întârziat să apară, dar victimele nu au fost cei de la RTV, ci chiar PNL. Pentru a dezminți apropierea de partidul Alinei Gorghiu, redacția Antena 3 a pornit o campanie de linșaj, în buna tradiție a casei, împotriva liberalilor, cu titlul ”Alina Gorghiu, atac la buzunarele bolnavilor de cancer”.

Rețeta e deja verificată. Alegi o categorie năpăstuită și arăți publicului că un anumit partid sau personaj politic își bate joc de acea categorie. Pe vremuri bolnavii de cancer au fost folosiți de oamenii lui Voiculescu pentru a demoniza PDL. Au rămas celebre (chiar și în instanțele de judecată) diatribele lui Gâdea împotriva lui Duță (PDL): ”Mihai Gâdea: Dumneavoastră sunteţi un nesimţit, dacă asta aţi înţeles. Pentru că eu apăr altceva, domnule Duţă! Apăr pacienţii care sunt bolnavi de cancer şi de leucemie şi care nu au morfină. Dacă nu înţelegeţi asta, sunteţi un dobitoc! ”

Ulterior știrea a fost scoasă de pe site-ul Antena3, iar campania împotriva liberalilor s-a mai domolit.  Scopul a fost atins pentru moment. Antena3 nu este PNL TV, așa cum sugerează competitorii de la RTV.

De ce e atât de aspră competiția pentru electoratul PSD-PPDD-PRM? Pentru că cei mai mulți din această categorie nu au acces la mediul online și nici un cont de socializare. Reprezintă o categorie încă foarte numeroasă care poate fi atinsă doar prin media convenționale. 

Apropiindu-se de Iohannis și PNL, Antena3 a simțit că-i fuge pământul de sub picioare. În luna ianuarie 2016, postul lui Sebastian Ghiță a depășit în cifrele de audiență Antena3. RTV a rămas critic înverșunat al lui Iohannis și al liberalilor.

E drept că și RTV se confruntă cu o ”mică” problemă. A început să-l invite cam des pe ”adversarul nr.1”, Traian Băsescu, ceea ce ar putea să nu fie pe placul ”anti-băsiștilor”, cei care se regăsesc mai repede în discursurile lui Badea și Gâdea de la Antena3.

În orice caz, cei care vor să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în această zonă de interferență între media și partide, trebuie să citească toate tulburările în această cheie: bătălia pentru electoratul PSD-PPDD-PRM în campania electorală, captiv televiziunii și izolat de mediul online, singurul segment la care posturile de știri pot garanta accesul direct. Și nu uitați!, accesul partidelor la posturile de știri n-a fost niciodată gratuit în anii electorali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.