Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate câștiga opoziția Bucureștiul?

pmb

Sistemul de vot actual, alegeri într-un singur tur, avantajează primarul în funcție. Orice calcul politic trebuie să țină cont de acest lucru. Acum, în această legislatură, nu putem vorbi despre schimbarea acestui sistem. Este aproape imposibil, atâta timp cât actuala coaliție de guvernare rămâne unită.

Sunt câteva orașe unde nu se va reuși schimbarea primarului din funcție. Tot mai mulți oameni se întreabă dacă în București se va putea obține o victorie în fața PSD sau Gabriela Firea își va păstra mandatul?

În acest moment, Firea este pe primul loc în sondaje, are o comunicare foarte bună, are o vizibilitate peste medie, are o presă prietenă, poate intra pe orice post de televiziune să își transmită mesajul, fără ca vreun moderator să îi adreseze o întrebare mai grea. Primarul General recurge la gesturi electorale populiste, acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru biciclete, propune tot felul de ajutoare (vezi ajutorul financiar pentru familiile monoparentale) face o foarte multe evenimente de PR.

Firea are câteva avantaje: lipsa unui contracandidat puternic, actualul sistem de vot și susținerea celui mai mare partid din România, cu un electorat stabil și disciplinat.

Acestea sunt avantajele pe care le are Firea în acest moment. Situația orașului este însă principalul inamic pe care îl are primarul general. Se vede cu ochiul liber că situația orașului se înrăutățește de la zi la zi. Calitatea vieții scade, traficul este de coșmar, nu există investiții noi, problema RADET-ului trenează în continuare. Problemele de fond ale orașului sunt lăsate deoparte. Firea nu vrea să le rezolve și preferă să guverneze prin acțiuni de genul evenimente de PR și oferirea de cadouri electorale.

Traficul se înrăutățește de la zi la zi. În ultimele luni se poate observa cu ochiul liber că nu mai există ore de trafic lejer. La orice oră dai de aglomerație, iar orele de vârf s-au înmulțit. Dacă înainte exista un interval orar în care se formau ambuteiajele, acum acest lucru se întâmplă aproape permanent. Nu pare că se va îmbunătății ceva prea curând. Gabriela Firea a micșorat investițiile, nu s-a mai deschis niciun proiect mare de infrastructură, iar PMB are ca prioritate constituirea celor 22 de societăți comerciale. Anul viitor nu va putea aduce nimic bun. Va fi un an pierdut, din punct de vedere al îmbunătățirii traficului. Chiar dacă societățile comerciale înființate de PMB vor intra în pâine, nu vor putea comanda niciun metru de asfalt. Va fi faza proiectelor pe hârtie.

Problema traficului va fi probabil cea mai gravă problemă a administrației Firea. Din această cauză, va pierde cel mai mult din punct de vedere electoral.

Calitatea vieții scade constant, orașul devine mai neprietenos, oamenii au început deja să se gândească să plece către orașe din Ardeal.

Opoziția poate spera la câștigarea primărie, dacă Firea va rămâne în aceeași logică de guvernare. Este, însă , nevoie și de câteva gesturi obligatorii pe care va trebui să le facă opoziția.

1) O alianță a tuturor forțelor anti-PSD, susținerea unui candidat comun

Fragmentarea voturilor este principalul inamic în actualul sistem de vot. Este necesar ca cel puțin PNL și USR să acționeze în comun și să facă o alianță electorală, astfel încât votul lor să se adune în același coș.

Trebuie să își desemneze un candidat cu șanse reale. Fie că vorbim de Nicușor Dan sau poate chiar Dacian Cioloș, alianța anti-PSD trebuie să își desemneze un candidat care să poată fi acceptat și de electoratele celor două partide, dar și de cetățenii simpli care protestează în stradă împotriva abuzurilor PSD și care încă nu au încredere în partidele vechi.

Candidatul trebuie să îndeplinească cel puțin două criterii, trebuie să fie onest și să fi dovedit că are o expertiză în administrație. El trebuie capaciteze orice vot al cetățenilor care nu mai vor PSD la putere.

2) PNL și USR trebuie să facă opoziție activă în București

În acest moment, există consilieri generali atât de la liberali cât și de la progresiști care își fac treaba și trag semnale de alarmă. Nu este de ajuns, însă. În ajutorul lor trebuie să vină și persoane din eșalonul unu al partidelor, care au greutate mai mare în spațiul public.

PMP este angrenat în guvernarea locală PSD-ALDE. PMP-iștii au obținut mai multe posturi în administrația locală, fie că vorbim de posturi la primăriile de sector, la ADP-urile locale, fie că vorbim de posturi în CA-urile companiilor nou înființate. Este greu de zis, în acest moment, ce joc va prefera PMP în alegerile locale viitoare.

3) Opoziția trebuie să o lipească pe Gabriela Firea cât mai tare de PSD și de actuala guvernare

În acest moment, PSD are totul. Conduce PMB, conduce primăriile de sector, are Guvernul, are majoritatea parlamentară. Nu există nicio scuză credibilă pentru actuala administrație, ca să justifice nerealizările. PNL și USR trebuie să atace de câte ori pot „binomul” Firea-PSD., pentru a nu-i lăsa loc primarului general să arunce vina pe Guvern. Este de urmărit jocul Gabrielei Firea în cazul RADET. După ce a făcut conferință de presă împreună cu Tudose și a spus că a găsit rezolvarea problemei regiei de termoficare, vedem că ...rezolvarea nu apare. Pe astfel de cazuri trebuie să se concentreze și opoziția pentru a arăta proasta administrare.

Firea trebuie să ajungă în situația în care să deconteze și bagajul negativ al PSD-ului, toate greșelile făcute de PSD atât în justiție, cât și în economie.

În București, dreapta a câștigat alegerile când a fost unită. Ciorbea în primul mandat a avut CDR în spate, Băsescu, în primul mandat, a fost susținut în al doilea tur de forțele de dreapta. Nu mai există turul 2, de aceea avem nevoie de această alianță. Chiar dacă în acest moment, în București există cel mai mare număr de bugetari, aici concentrându-se cele mai multe instituții, există încă un electorat anti-PSD mai numeros. El trebuie capacitat să vină la vot, dar asta se va întâmpla dacă se îndeplinesc două condiții: candidatul are un profil ca cel descris mai sus și se inoculează senzația că lupta poate fi câștigată.

 

PNL și USR vor avea un context favorabil. Votul PSD s-ar putea scinda. Cum?

Victor Ponta și-a lansat partidul Pro România. Dacă până atunci Ponta nu se întoarce în PSD (aproape imposibil acest scenariu), fostul premier va trebui să joace foarte activ.

Ponta va fi obligat de evenimente să candideze pentru PMB. Ați putea spune că este un scenariu fantezist, dar scenariul este extrem de probabil. Partidul lui Ponta are nevoie de un scor bun în alegerile locale, pentru a-și maximiza șansele în alegerile parlamentare. O candidatură a lui Ponta la PMB îi va aduce partidului Pro România vizibilitatea necesară la nivel național, ceea ce va însemna un plus electoral.

O candidatură a lui Ponta la PMB ar însemna pentru fostul premier și posibilitatea de a deschide noi punți de negociere pentru alegerile parlamentare.

Dacă acest lucru se va realiza, atunci votul PSD s-ar fragmenta, iar Gabriela Firea ar putea pierde câteva procente semnificative, lucru ce ar avantaja o alianță USR-PNL.

Am văzut încercarea reușită a lui Victor Ponta de a fragmenta electoratul PSD la Deva. Evident Bucureștiul este altă mâncare de pește. Dar vedem deja că strategia lui Ponta este să exploateze orice oportunitate

Citiți și: Omul lui Victor Ponta, marea surpriză la parțiale: fostul premier a DECIMAT PSD

Bucureștiul poate fi recâștigat. Dacă Gabriela Firea va rămâne în aceeași logică (amânăm rezolvarea problemelor de fond, facem doar PR) atunci orașul va deveni din ce în ce mai neprietenos, iar majoritatea cetățenilor activi vor dori o schimbare majoră. Oamenii activi vor dori mai mult decât PR, vor dori schimbări de substanță, vor fi deschiși la schimbare, dar PNL și USR vor trebuie să ofere din timp alternativa câștigătoare și să nu se aplece pe o ureche, să creadă că votul negativ va veni de la sine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.