Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate fi Dragnea Premier? Cum îl poate numi Iohannis?

iohannis dragnea machiavelli.ro

După rezultatul alegerilor, este clar că PSD poate emite pretenții pentru postul de premier. Pe surse, am aflat că Dragnea își dorește acest post. Atributul desemnării îi revine președintelui. În acest punct, ajungem deja într-o situație complicată atât din punct de vedere juridic cât și de imagine.

Chiar dacă Iohannis vrea să țină cont de voința PSD, are o problemă din punct de vedere juridic. Astfel, articolul (2) din legea 90 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în vigoare şi astăzi, are următoarea formă actualizată:

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.”

Din discuțiile cu specialiști în drept constituțional, am aflat că legea este neconstituțională, aceasta fiind părerea unanimă. Dar, atâta timp cat este în vigoare, ea produce efecte. Așadar, șeful statului nu poate încălca o lege aflată în vigoare.

Totuși, admițând faptul că Iohannis nu poate ignora voința populară, rezultatul votului, covârșitor în favoarea PSD, mergând pe ideea că președintele va încerca să rezolve această problemă încercăm să vedem care ar fi scenariile posibile

1) Iohannis emite decretul de desemnare.

Parlamentul votează pentru instalarea Guvernului. El acordă votul de încredere, conform art 103 din Constituție. Ai putea spune, că strict formal nu Iohannis încalcă legea, ci Parlamentul.

Aici, pe acest scenariu, avem însă o problemă de imagine foarte mare pentru Iohannis. Ar putea exista acuzații că șeful statului trebuie să respecte legea într-totul și să nu emită decretul de desemnare atâta timp, cât legea 90 este încă în vigoare.

Mai mult, hotărârea Parlamentului poate fi anulată la curte în urma unei contestații. În această situației PSD ar pune presiune pe Iohannis să se meargă pe scenariile următoare. Lucru posibil, dar penibil pentru toți.

2) Înțelegere politică. Iohannis, PSD, Avocatul Poporului

Avocatul Poporului atacă la CCR legea. Legea este declarată neconstituțională. Președintele semnează decretul de desemnare. Parlamentul aprobă.

În această formulă există cele mai puține pierderi de imagine pentru Iohannis, iar problema este rezolvată într-un timp foarte scurt.

3) Abrogarea legii în Parlament.

Este de durată. Întâi trebuie să se constituie parlamentul, după care trebuie începute procedurile legale de schimbare legii.

Poate dura destul demult.

4) PSD poate să îi ceară Președintelui să îl desemneze pe Dragnea.Iohannis emite o decizie pe baza căreia refuză.

Pasul doi PSD atacă în contencios administrativ decizia președintelui cerând CCR să constate neconstituționalitatea legii.

 

Așadar, problema desemnării lui Liviu Dragnea este atât una juridică, cât și de imagine. Probabil, va exista o înțelegere politică între PSD și Iohannis care va ține cont de toate aceste aspecte. PSD va trebui să îi ofere Președintelui o soluție rezonabilă de ieșire din această situație, pentru ca imaginea sa să nu fie afectată.

Și PSD și Iohannis au nevoie de o rezolvare pașnică a acestui conflict juridic, niciunul dintre cei doi actori neavând de câștigat, din punct de vedere politic, dintr-un blocaj. PSD nu are nimic de câștigat din suspendarea lui Iohannis, Președintele nu are forța pentru a declanșa un război politic cu social democrații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.