Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polemică aprinsă în jurul unui studiu privind RASISMUL din fosta RDG

nazy

Experţi citaţi sub false nume, alţii în mod anonim, metode suspecte: un raport guvernamental asupra extinderii rasismului în fosta Germania de Est face miercuri obiectul a numeroase critici în presă şi în rândurile clasei politice, informează AFP, potrivit agerpres.

Prezentat joia trecută, acest raport comandat de Ministerul Economiei nota predispoziţia pentru xenofobie în estul Germaniei, alimentată de dictaturile nazistă şi apoi comunistă în fosta Republică Democrată Germană (RDG), ceea ce ar explica violenţele anti-refugiaţi cu precădere numeroase aici şi succesul de care se bucură în prezent mişcările populiste printre care 'Alternativa pentru Germania' (AfD).

Primele IMAGINI cu teroristul din Manchester - FOTO

Însă de atunci mai multe probleme de metodologie au fost dezvăluite, punând la îndoială credibilitatea studiului.

'Acest studiu este scandalos', a declarat miercuri Volker Kauder, liderul deputaţilor din Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul cancelarului federal Angela Merkel, punând răspunderea pe umerii lui Iris Gleicke, care se ocupă de problemele fostei RDG în cadrul guvernului de la Berlin şi care a prezentat raportul presei.

Doamna Gleicke 'nu ar fi trebuit niciodată să-l publice', a declarat el pentru cotidianul de mare tiraj Bild, cel mai citit din Germania, în timp ce deputatul CDU din Dresda, Arnold Vaatz, a denunţat în paginile cotidianului Frankfurter Rundschau 'prejudiciile enorme' cauzate de acest studiu.

La rândul său, presa a semnalat mai multe probleme de metodologie în acest raport pe 200 de pagini, comandat după creşterea masivă a numărului de atacuri cu caracter rasist în 2015, an în care Germania a primit 890.000 de migranţi, şi realizat de Institutul de Cercetări asupra Democraţiei din Gottingen (centru): experţi citaţi sub nume false, alţii în mod anonim, reprezentativitate suspectă.

Institutul din Gottingen nu a făcut 'cercetări reprezentative', concentrându-se în special pe regiunea Dresda, în Saxonia - unde atacurile anti-refugiaţi au fost mai numeroase - şi pe un cartier din Erfurt, în Turingia, notează Frankfurter Rundschau.

Nivel MAXIM de alertă teroristă în UK. Ce înseamnă asta pentru cei care trăiesc acolo

'Acum, se dezvăluie în detaliu în ce măsură 'rezultatele studiului' sunt în realitate slabe', subliniază Bild.

'Nu văd niciun motiv pentru a pune la îndoială conţinutul sau metoda studiului', a replicat miercuri, într-un comunicat, Iris Gleicke, membră a Partidului Social-Democrat (SPD).

Unul dintre autorii studiului, Michael Luehmann, a sărit în apărarea raportului, explicând pentru Frankfurter Rundschau că fiecare persoană citată este reală şi că numele lor nu sunt dezvăluite pentru ca acestea să nu devină ţinta unor represalii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.