Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia Română, campanie europeană de informare şi prevenire a şantajului sexual pe internet

politia romana

Poliţia Română participă la campania europeană de informare şi prevenire a şantajului sexual pe internet, alături de poliţii din celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum şi Norvegia şi Elveţia. 

'Poliţiile europene şi-au unit forţele cu sectorul privat pentru a lansa campania de conştientizare '#Say NO' (Spune NU), sprijinită de Europol, pentru a oferi informaţii utile victimelor şi potenţialelor victime, precum şi pentru a dezvolta mecanismele de raportare a acestui tip de infracţiuni", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis luni AGERPRES

Campania include un film, disponibil în toate limbile europene, care ajută la recunoaşterea unor potenţiale abordări de tip "sextorsion" în mediul online, oferă recomandări şi subliniază importanţa raportării acestor fapte autorităţilor competente.

Atac fără precedent: 'România a fost confiscată de Liviu Dragnea și camarila sa de știuci'


"Copiii folosesc din ce în ce mai mult mediul online pentru a comunica şi dezvolta relaţii, iar aceasta trebuie considerată o parte naturală a dezvoltării lor. Totodată, este datoria noastră colectivă să-i educăm asupra pericolelor pe care le pot întâlni şi să-i protejăm astfel încât mediul online să fie unul cât mai sigur. Dacă ceva neadecvat se întâmplă în mediul online trebuie să oferim mecanisme de raportare şi suport clare şi eficiente, astfel încât victimele să ştie unde să ceară ajutor", a spus Steven Wilson, şeful European Cybercrime Centre din cadrul Europol, potrivit comunicatului.

Mișcare de ULTIMĂ ORĂ la Guvern: Victor Ponta a strigat adunarea

Un raport realizat de Europol pe baza datelor colectate de Centrul Naţional American pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi CyberTipline arată faptul că fetele sunt şantajate semnificativ mai mult pentru obţinerea de materiale de natură sexuală (84%) comparativ cu băieţii (53%). Cei din urmă sunt vizaţi îndeosebi pentru obţinerea de bani (32% comparativ cu 2% în cazul fetelor), un trend relativ nou în abuzul online al copiilor. 

"Un altfel astfel de trend îl reprezintă cererea infractorilor pentru victimă de a include în imagini alţi copii sau adolescenţi ce le sunt rude sau colegi. În astfel de cazuri şi copiii care sunt precauţi în mediul online sau cei care nu utilizează internetul pot deveni victime", se arată în comunicat. 

Termenii "sextorsion" sau "şantaj prin webcam" reprezintă constrângerea sau forţarea copiilor şi adolescenţilor să plătească diferite sume de bani prin internet - o formă a şantajului informatic în care date de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru a obţine prin forţare materiale, favoruri de natură sexuală sau bani. 

Atunci când aleg o victimă, infractorii au două motivaţii principale: un interes de natură sexuală, obiectivul fiind acela de a obţine materiale de natură sexuală (fotografii sau înregistrări video) sau o întâlnire în persoană de natură sexuală şi un interes economic, obiectivul urmărit fiind acela de a obţine foloase materiale în urma şantajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.