Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politică și bun simț

NoBullying
suspendare lovitura politica negocieri

Eu recomand oricărei organizații politice să se comporte rațional, culegând competent date despre populație, construind competent strategi politice și scriind la fel de competent politici publice. Dar, dacă nu avem această triadă... măcar bun simț să fie.

Ce este bunul simț?

OK, nu există o definiție universală dar trebuie măcar să schițăm ceva ca să știm ce vorbim. Bunul simț realist este o înțelegere a celor din jur care nu se prea poate explica teoretic dar care, pe bază de experiență și intuiție obține bune rezultate. Bunul simț este, cumva, testabil. Dacă eu sugerez că este lipsit de bun simț să crezi că în Piața Victoriei încap 300 000 de oameni, această ipoteză poate fi testată imediat ce se face o poză mai pe lumină - spre exemplu.

Bunul simț moral te ajută să faci diferența între valorile tale și ale celor din jur. Unii spun că o judecată morală este de bun simț când ea coincide cu ceea ce se acceptă în mod curent că morală publică. Alții spun că o judecată e de bun simț dacă sunt foarte siguri de ea și nu pot înțelege de ce nu e toată lumea de acord cu ei.

Care este problema?

Problema este că odată ajunși în poziții de vizibilitate mulți politicieni încep să piardă din bunul simț, definit ca o înțelegere a societății și moralei publice.

Mai grav, uneori chiar și victoria favoriților în alegeri este suficientă să îi facă pe unii alegători să creadă că a venit o nouă eră și bunul simț este depășit. De exemplu, după votul pentru Brexit a crescut numărul celor ce hărțuiau imigranții. Hărțuitorii credeau și spuneau că acum e OK să faci aceste lucruri, că au majoritatea tăcută în spate. Surpriză, poliția a sporit resursele dedicate luptei contra acestor hartuiți și majoritatea tacită a susținut poliția. Gesturi asemănătoare sunt notate și după alegerea lui Trump.

Unde vreau să ajung? La noi acasă. Unde exemplele sunt destule, chiar dacă nu atâ de extreme.

Este lipsit de bun simț să ai două personalități politice cu opinii contrare (Victor Ponta, PSD). Este lipsit de bun simț să crezi că Marian Munteanu te va salva ca partid (PNL). Este lipsit de bun simț să crezi că grațierea și  modificarea Codului Penal vor trece neobservate dacă faci un balet politic nocturn (Dragnea-Iordache-Grindeanu).

Este lipsit de bun simț să spui că un soldat poate refuza ordinele și este lipsit de bun simț dă deduci de aici că un primar poate să refuze să redacteze un act care stă în obligațiile lui (Iulian Bulai, USR).

Este lipsit de bun simț să crezi că este OK să dai public adresa de acasă a lui Liviu Dragnea (Mircea Marian, ziarist). Este lipsit de bun simț să crezi că că, dacă Avocatul Poporului are cuvântul "popor" în titlu, atunci el trebuie ales de popor (așa cum cred unii tineri revoltați pe Facebook).

Da, victoriile în alegeri și marile mișcări populare schimbă lucruri. Dar nu schimbă totul. Naivitatea rămâne naivitate; nesimțirea rămâne nesimțire. Bunul simț nu este un bagaj de care să te lepezi când ești pe val. Este o armă care te poate ajuta să rămâi pe val.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.