Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politica ucraineană fierbe - Preşedintele Poroşenko cere demisia prim-ministrului Iaţeniuk

Petro Porosenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut marţi demisia prim-ministrului Arseni Iaţeniuk şi pe cea a procurorului general, ambii criticaţi intens pentru întârzierea în aplicarea reformelor, relatează AFP şi Reuters. 

'Preşedintele a cerut procurorului general şi prim-ministrului să plece pentru a restabili încrederea în putere', a scris pe Twitter Sviatoslav Ţegolko, purtător de cuvânt al şefului statului. 

Practic, după ce i-a cerut explicit demisia procurorului general Viktor Şokin, Poroşenko a apreciat că 'aceeaşi parametri ar trebui aplicaţi şi guvernului', în condiţiile în care 'societatea a decis cu claritate că au existat mai multe greşeli decât realizări şi că nu mai are încredere în miniştri'. 

Totuşi, soarta celor doi va fi decisă de parlamentul ucrainean, Rada Supremă. 

În acelaşi timp, Petro Poroşenko a exclus, într-un comunicat, scenariul alegerilor legislative anticipate, subliniind că un nou cabinet ar trebui format de coaliţia prooccidentală actuală. 

Prim-ministrul Arseni Iaţeniuk, în funcţie de doi ani, a fost foarte criticat în ultimele luni pentru insuficienţa reformelor efectuate şi pentru faptul că ar fi luat apărarea oligarhilor. El riscă să se confrunte cu o moţiune de cenzură marţi, în Rada Supremă, când se dezbate raportul de activitate al guvernului pe 2015. Potrivit Reuters, ar fi necesare 150 de voturi pentru a trece o moţiune de cenzură. 

Procurorul general Viktor Şokin, a cărui demisie este de mai mult timp solicitată atât în ţară, cât şi de occidentali, este un apropiat al actualului preşedinte, acuzat că nu face nimic pentru a combate corupţia omniprezentă, respectiv că acoperă acest flagel atunci când ar putea fi afectate interesele oligarhilor apropiaţi puterii. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.