Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţişti răniţi şi arestări în urma protestelor din Polonia împotriva avortului

Polonia

În mai multe oraşe poloneze s-au înregistrat luni seară confruntări între forţele de ordine şi manifestanţii care au protestat împotriva interzicerii avortului, şapte persoane fiind arestate. Trei poliţişti au fost răniţi şi spitalizaţi, relatează agenţia EFE. Astfel de incidente au avut loc mai ales în capitala Varşovia şi la Poznan după terminarea manifestaţiilor. Principalele proteste s-au desfăşurat la Varşovia şi au culminat cu o manifestaţie în centrul oraşului, la care au participat circa 17.000 de persoane, în pofida ploii abundente.

Organizatorii mişcării de protest, pe care au denumit-o 'Lunea Neagră', au lansat femeilor poloneze şi un apel la o zi de grevă generală, la care însă participarea a fost redusă, dar unele companii au dat liber luni angajatelor în semn de solidaritate. Mişcarea de protest a început pe 23 septembrie, când parlamentul a admis spre dezbatere o iniţiativă populară ce propune interzicerea întreruperilor voluntare de sarcină, pedepse cu închisoarea pentru femeile care apelează la întreruperi de sarcină, sporirea pedepselor pentru medicii care efectuează avorturi şi inclusiv investigarea cazurilor de avort spontan.

Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), formaţiune politică de orientare conservatoare şi apropiată de Biserica Catolică, deţine majoritatea în legislativ şi conduce guvernul, ea susţinând iniţiativa de interzicere a avortului. Din partea guvernului a intervenit ministrul de externe Witold Waszczykowski, care a declarat postului TVN24 că 'executivul polonez este deschis unei dezbateri serioase privind avortul, viaţa şi moartea'. El a apreciat totodată că 'o chestiune de o asemenea importanţă nu se poate limita la proteste de stradă, improvizaţii şi slogane stupide', cum a fost în viziunea sa protestul de luni, pe care l-a caracterizat drept 'marginal', conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.