Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţiştii au destructurat o grupare periculoasă de proxeneţi

expresspress.ro
mascati

Procurorii şi poliţiştii de crimă organizată din municipiul Ploieşti au destructurat, cu sprijinul autorităţilor judiciare din Marea Britanie, o grupare de proxeneţi organizată transfrontalier, membrii acesteia închiriind apartamente în Marea Britanie în care tinere pe care le racolau practicau prostituţia.

Potrivit unor comunicate de presă emise de DIICOT şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, opt persoane au fost reţinute şi vor fi prezentate, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar alte şapte au fost puse sub control judiciar, în urma a 18 percheziţii domiciliare care au avut loc, miercuri, în judeţele Prahova şi Argeş, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat şi proxenetism. Procurorii spun că, începând cu anul 2012, inculpatul Mircea Costin Bălan, împreună cu inculpaţii Adrian Avram, Valentin Avram, Ionuţ Ciprian Haită, Adrian Jean Ghinea, Valentin Ghinea şi Marius Iulian Gaspar, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care pe parcurs au aderat şi pe care l-au sprijinit alţi inculpaţi, în scopul săvârşirii infracţiunii de proxenetism pe teritoriul Marii Britanii.

"Din investigaţiile efectuate a rezultat că inculpaţii au racolat mai multe tinere, cărora le-au asigurat transportul (rezervarea şi cumpărarea biletelor de transport), cazarea, promovarea anunţurilor pe site-urile de profil matrimonial şi asigurarea protecţiei fizice, în vederea practicării prostituţiei pe teritoriul Marii Britanii, sumele de bani obţinute de tinere din această activitate fiind împărţite cu membrii grupului infracţional organizat", arată anchetatorii, conform documentelor citate. Tinerele racolate aveau cunoştinţă despre activitatea infracţională pe care o vor desfăşura în Marea Britanie, iar între acestea şi membrii grupării exista o înţelegere potrivit căreia ele urmau să primească un procent de 50% din sumele obţinute din practicarea prostituţiei. Inculpaţii s-au ocupat şi cu postarea de anunţuri pe site-uri de profil matrimonial pentru atragerea de clienţi pentru tinere în vederea întreţinerii de relaţii sexuale în locaţiile închiriate de ei. Activitatea grupului infracţional era coordonată de Mircea Costin Bălan, acesta fiind cel care închiria apartamente în diferite zone din localităţile Portsmouth, Southamptom, Norwich, Cambridge, Oxford, Ilford, Playmouth, Exeter, Londra - Marea Britanie şi Cardiff (Ţara Galilor), în care tinerele racolate practicau prostituţia. Procurorii precizează că, lunar, aceste apartamente erau schimbate pentru ca inculpaţii să nu fie depistaţi de autorităţile judiciare.

În spaţiile închiriate, protecţia tinerelor era asigurată de către inculpatul Cristian Sandar care primea un venit lunar şi trebuia să răspundă la telefoanele postate pe site-urile de profil, să dea relaţii cu privire la aspectul fetelor, la activităţile sexuale pe care acestea le prestează, tarifele practicate şi zona în care desfăşoară activitatea. În situaţia în care tinerele erau solicitate la hotel sau domiciliul clientului, acestea se deplasau cu autoturismele membrilor grupării, arată anchetatorii. În urma descinderilor, 60 de persoane au fost conduse la audieri, opt fiind reţinute, urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă, iar şapte fiind plasate sub control judiciar. De asemenea, au fost indisponibilizate 5 autoturisme, 9.300 de lire sterline, 5.700 de euro, 52 de kilograme de materie vegetală ce pare a fi tutun, 200 de pachete de ţigarete netimbrate, telefoane mobile, sisteme informatice, precum şi documente de identitate false şi acte financiar - bancare. În cauză au fost desfăşurate activităţi de cooperare judiciară internaţională, fiind încheiat un acord între autorităţile judiciare din România şi omologii din Marea Britanie în vederea formării unei echipe comune de anchetă (Joint Investigation Team) care a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST şi EUROPOL.

La acţiune au participat şi poliţişti englezi din cadrul Unităţii de Combatere a Crimei Organizate 'ZEPHYR'. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi Jandarmeriei Române, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.