Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politolog: Nu văd cum ar putea PNL să reducă diferenţa din sondaje

pn psd pnl

Potrivit unor studii realizate la comanda PNL, social-democraţii au la nivel naţional 37%, liberalii 31 de procente, iar Uniunea Salvaţi România 4%. În Bucureşti, diferenţa este şi mai mare: PSD are 43%, PNL 29 de procente, iar USR zece.

Politologul Alexandru Radu spune la RFI că liberalii nu vor putea recupera diferenţa până la alegeri: "Diferenţa de şase procente este la urma urmei o diferenţă pe care am avut-o în alegerile locale, dacă, sigur, comparăm în primul rând votul politic, să spun aşa, adică votul pentru Consiliile Judeţene, tot aşa, PSD era în frunte cu câteva procente, o diferenţă, aş spune, istorică, pe care Partidul Naţional Liberal în actualele condiţii nu prea are cum să o recupereze. Când spun în actualele condiţii, mă refer la modul în care funcţionează viaţa politică în acest moment, la presiunile din partea societăţii civile, din partea noului agent sau actor social definit generic ca procuror, activitatea procurorilor, deci în aceste condiţii nu văd eu cel puţin, nu întrezăresc instrumente pe care PNL le-ar putea utiliza pentru a reface diferenţa".

"Toate partidele, dar în primul rând PNL sunt într-un soi de expectativă, într-un soi de stare de timorare după tragicul eveniment de la Colectiv şi apoi elementele ce au urmat şi s-au concretizat. Mă tem deci că vom asista la o campanie electorală plictisitoare, fără elemente speciale, surprinzătoare", mai afirmă Alexandru Radu.

PSD nu pare a fi afectat în sondaje nici de condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, nici de demisia fostului premier, Victor Ponta. Cum se explică acest lucru? "Surprinzător în acest sondaj, dar mă rog, în general, în datele sociologice pe care le avem în ultima perioadă de la alegerile locale încoace este scorul relativ important, scorul mare, performanţa electorală confirmată de locale, victoria în Bucureşti, în sectoare şi în ansamblul municipiului şi sondajul confirmă de fapt o menţinere a PSD la o asemenea cotă, în ciuda elementelor pe care le-aţi enumerat, care ar fi putut să-i afecteze poziţia. Totuşi, PSD are un bazin electoral bine definit, bine determinat, el se cifrează la nivel naţional în jurul procentului de 35%, este un electorat sigur, un electorat care votează cu precădere PSD, indiferent de conjuncturi şi de condiţii. Problema PSD este în ce măsură poate să treacă de bazinul său electoral şi am văzut, alegerile prezidenţiale de acum doi ani au arătat că sunt dificultăţi majore din această perspectivă pentru PSD", explică politologul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.