Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia, anunț SURPRIZĂ: Ce plănuiește în privința Consiliului European

donald tusk

Guvernul polonez a propus oficial, sâmbătă, un candidat alternativ pentru preşedinţia Consiliului European, care să-l înlocuiască pe Donald Tusk, pe care conservatorii la putere la Varşovia refuză să-l susţină, a anunţat ministrul polonez al afacerilor externe, informează AFP.

"Chiar acum, printr-o notă diplomatică, am propus candidatura europarlamentarului polonez Jacek Saryusz-Wolski pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Europei", a declarat şeful diplomaţiei poloneze Witold Waszczykowski, citat de agenţia PAP.

Citește și: PRECIZĂRI: Ce înseamnă 'Europa cu mai multe viteze'

Eventuala realegere a lui Donald Tusk în funcţia pe care o ocupă de doi ar urma să fie examinată în timpul viitoarei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, în 9 martie.

Jacek Saryusz-Wolski, 68 de ani, este din 2004 în Parlamentul European, fiind membru al grupului Partidului Popular European (PPE). În ţara sa, el este oficial membru al principalului partid al opoziţiei poloneze, Platforma Civică (centrist), dar recent acest partid a luat distanţă faţă de poziţionările lui.

Chiar înainte de anunţul lui Waszczykowski, conducerea politică a partidului conservator naţionalist Dreptate şi Justiţie (PiS), la putere în Polonia, i-a cerut guvernului său să "refuze ferm" orice sprijin pentru Tusk.

În schimb, candidatura fostului premier liberal polonez pentru un al doilea mandat este susţinută de o largă majoritate dintre ţările membre ale UE, anunță Agerpres.

PiS l-a acuzat pe Donald Tusk că a "încălcat principiile de neutralitate faţă de un stat membru al UE, în speţă Polonia". Potrivit unui comunicat postat pe site-ul partidului, Tusk a susţinut proiecte şi decizii ce contravin intereselor poloneze şi a acordat sprijin opoziţiei politice din ţara sa natală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.