Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INACO: Polonia acuzată de încălcarea Tratatului UE pentru taxarea pe cifra de afaceri

De la bun început, voi spune în numele INACO - Inițiativa pentru Competitivitate că resping orice formă de modificare fiscală fără o justă fundamentare și analiză de impact asupra economiei, locurilor de muncă, investițiilor și asupra mediului de afaceri românesc.

Trei pericole majore ne pasc acum:

1. Infringement de la UE și retragerea investițiilor proiectate în viitor sau actuale

2. Creșterea accelerată a evaziunii fiscale

3. Căderea bursei și reducerea perspectivei de creștere economică

1. Referitor la proiectul de taxare în funcție de cifra de afaceri - propus în Programul Guvernului României, vă aduc în atenție decizia recentă a Comisiei Europene față de o initiativa relativ similară luată de către Polonia la începutul anului trecut asupra sectorului de retail.

Coincindență sau nu, Comunicarea Comisiei Europene pe acest subiect a fost făcută ieri, 30 Iunie. Procedura lansată împotriva Poloniei (prima solicitare de explicații) a fost demarată în 11 febr. 2016, in septembrie 2016 fiind transmis în mod oficial Poloniei să renunțe la această măsură care încalcă art. 108 (2) al Tratatului UE.

Reținem din documentul indicat explicația de la pct. 24 din care rezultă că 79% din suma totala colectata prin această taxă ar fi fost plătită de către 20 de companii internaționale, care acoperă 67% din piata.

“The progressive tax rate structure introduced by the Act appears deliberately designed to favour smaller undertakings over larger ones, although they are both engaged in the same activity.

In addition, according to information submitted by the complainant or collected by the Commission from public sources, it appears that the biggest share of the tax would be paid by foreign companies and that such contribution would be out of proportion with their market share. At the same time, several thousands of local retail shops will be entirely exempt from any taxation on their retail sale of goods since their monthly turnover derived from that activity falls below PLN 17 million.”

Detalii aici: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1861_en.htm

2. Referitor la propunerea Guvernului de a introduce de la 1 septembrie 2017 firmelor plătitoare de TVA un cont separat "split TVA" pentru plata taxei pe valoare adăugată ca măsură de reducere a evaziunii fiscale, readuc aminte că Marea Britanie care a analizat acest concept și l-a dezbătut predictibil, consecvent și transparent, au lansat pe gov.uk o adevărată consultare publică - nicidecum nu au vizat punerea în aplicare în două-trei luni -, în urma căreia analiza de fezabilitate a arătat că nu va funcționa un sistem de cont "split TVA", ci doar un sistem de plată "split VAT payment" prin care statul colectează direct TVA pentru tranzacțiile on-line. Exclusiv tranzacții on-line! Nu pentru toate companiile așa cum a propus Guvernul României. Chiar și așa, sistemul gândit și dezbătut de britanici este foarte controversat.

Termenul propus de 1 septembrie este nerealist și neprofesionist stabilit. În acest caz este necesară nu doar consultarea publică, dar chiar și avizul UE pentru derogarea de la dircetiva privind TVA pe baza unei analize consistente de fezabilitate.

Detalii aici: https://www.gov.uk/government/consultations/vat-tackling-fraud-on-goods-sold-online-update-on-split-payment

3. Neprofesionalismul abordărilor actuale fiscal-bugetare este foarte grav, cu costuri majore economice de credibilitate și de încredere în mediul românesc de afaceri. "Lucrul prost făcut" este prezent zilnic. Un alt caz relevant pentru haosul spectaculos generat zilele aceste ține de declarația Un noului ministru al finanțelor, cu o altă declarație care a speriat investitorii: "pilonul II de pensii va dispărea", după care Premierul Tudose și Dragnea anunță că s-au răzgândit și nici vorbă. Efectul declarației proaspătului ministru de finanțe, care a apărut în jurul orelor 14.00 în spațiul public chiar în ziua audierii sale în comisiile parlamentare de specialitate, se regăsește IMEDIAT în evoluția indicilor bursieri de la București (BVB), cu o scădere de 3,57 a indicelui BET în ziua respectivă. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe nominalizarea sa de ministru și el ar fi trebuit deja să plece. O astfel de gafă nu poate rămâne fără consecințe. Investitorii au pierdut în ziua respectivă sume importante din cauza declarațiilor nefundamentate ale ministrului. Vineri, ziua următoare declarației cu pricina, bursa a stagnat pe un ZERO perfect. Nu și-a revenit.

Detalii aici: http://m.bvb.ro


În concluzie, 
Respingem orice modificare a fiscalității făcută pe genunchi, peste noapte, fără studiu de impact, fără consultarea mediului de afaceri și încălcând legea responsabilității fiscale și a Codului Fiscal, a principiilor sale de stabilitate și predictibilitate. Se pare că aceste modificări sunt susținute de către Premier și Președintele PSD. Trebuie să-i convingem că sunt într-o foarte gravă eroare.

Andreea Paul

Președinte INACO - Inițiativa pentru Competitivitate
Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.