Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia ar trebui să-şi intensifice cooperarea militară cu SUA

polonia

Polonia ar trebui să-şi intensifice cooperarea militară cu Statele Unite ale Americii, a apreciat marţi principalul consilier de politică externă al preşedintelui polonez, transmite Reuters. "Mai întâi de toate, dorim să menţinem şi dacă se poate să aprofundăm actualul nivel de cooperare militară cu SUA", a declarat pentru Reuters Krzysztof Szczerski, principalul consilier de politică externă al preşedintelui Andrzej Duda şi secretar de stat la cancelaria prezidenţială.

El a indicat de asemenea că Polonia ar saluta realegerea în funcţia de cancelar a Angelei Merkel, după alegerile ce au loc anul acesta în Germania, cel mai mare partener comercial al ţării sale. Responsabilul polonez a făcut aceste remarci cu câteva zile înainte de instalarea la Washington a unei noi administraţii care a semnalat o abordare mai prietenoasă faţă de Rusia, menţionează Reuters. Retorica preşedintelui ales al SUA Donald Trump faţă de Rusia pune Polonia într-o poziţie diplomatică delicată, având în vedere relaţiile încordate ale Varşoviei cu Moscova şi temerile sale privind influenţa preşedintelui rus Vladimir Putin în regiune. Recent, Polonia a devenit scena celei mai ample desfăşurări de forţe ale SUA din ultimele decenii, în cadrul unei operaţiuni a NATO menite să-i întărească pe aliaţii est-europeni în faţa a ceea ce alianţa consideră drept o atitudine tot mai agresivă din partea Rusiei, scrie Reuters.

Deşi e greu de crezut ca NATO să-şi schimbe prea curând politica de descurajare, consilierul prezidenţial polonez a precizat că Varşovia doreşte o "conversaţie politică" între Duda şi Trump în cel mai scurt timp posibil. "Sarcina noastră este de a insista că prezenţa SUA în Europa, inclusiv în Polonia, este în interesul Statelor Unite şi al Poloniei, ca şi al Alianţei nord-atlantice", a spus Szczerski.

Responsabilul polonez a scos totodată în evidenţă "valoarea" pe care o are stabilitatea politică a Germaniei "din punct de vedere al relaţiilor polono-germane şi al viitorului acestei părţi a Europei în general". "Este nevoie de o astfel de stabilitate pe harta turbulentă a Europei", a subliniat Szczerski, întrebat dacă Polonia o susţine pe Angela Merkel în alegerile din acest an, conform Agerpres. Relaţiile dintre Polonia şi Germania s-au deteriorat după ce partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), venit la putere la Varşovia după alegerile din 2015, şi-a concentrat politica externă pe Marea Britanie, pe fondul temerilor legate de o predominanţă germană în Europa. Angela Merkel urmează să efectueze luna viitoare o vizită în Polonia, la invitaţia guvernului de la Varşovia, gest considerat de diplomaţi o încercare a Poloniei de a repara relaţiile cu Germania, în condiţiile în care Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.