Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia comemorează 72 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Premierul polonez, Beata Szydlo, prezidează vineri actele de comemorare a 72 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, la 27 ianuarie 1945, de soldaţii Armatei Roşii după patru ani de funcţionare, relatează EFE, potrivit agerpres.

Beata Szydlo va fi însoţită de 60 de supravieţuitori de la Auschwitz şi delegaţi din mai multe ţări, precum Israel şi Rusia.

Citeşte şi: Avion PRĂBUȘIT în Australia: Două persoane au murit sub privirile a mii de oameni - VIDEO

Cu prilejul acestei comemorări, Muzeul-memorial în care a fost transformat fostul lagăr de concentrare nazist a organizat o expoziţie la sediul UNESCO din Paris cu obiecte personale ale foştilor prizonieri, găsite în 1967 în timpul lucrărilor arheologice din zona camerei de gazare - articole înmagazinate care nu au mai fost expuse niciodată.

O parte din obiecte vor fi expuse de vineri şi în muzeul de la Auschwitz sub titlul "Arheologie".

Sloganul celei de-a 72-a comemorări este "Timpul", simbolizat printr-un ceas găsit în timpul lucărilor arheologice din 1967 şi care a rămas uitat într-o magazie în ultimele decenii, alături de alte 16.000 de obiecte descoperite din timpul săpăturilor.

"Timpul ne îndepărtează inevitabil de istoria de la Auschwitz, iar memoria presupune lupta noastră constantă împotriva trecerii timpului", a declarat directorul muzeului Auschwitz, Piotr Cywinski.

La 27 ianuarie 1945 armata sovietică a deschis porţile infernului la Auschwitz-Birkenau punând capăt calvarului a 7.000 de prizonieri rămaşi închişi după ce fuseseră abandonaţi de gardieni.

Citeşte şi: Nemţii refuză să-i acorde titlul de cetăţean de onoare lui Donald Trump

Soldaţii Armatei Roşii au găsit aici peste un milion de haine bărbăteşti şi rochii şi aproape 8 tone de păr uman înmagazinate alături de alte resturi umane pe care naziştii le foloseau ca într-o uriaşă fabrică umană.

Se estimează că peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au pierit la Auschwitz şi în lagărul anex de la Birkenau (Oswiecim şi Brzezinka în poloneză), în urma bătăilor, în camerele de gazare cu Zyjklon B, de foamete, epuizare sau boli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.