Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia, contre cu Comisia Europeană: Ce spun autorităţile din Varşovia

Comisia Europeana

Acţiunile Comisiei Europene în legătură cu problema Tribunalului Constituţional al Poloniei sunt 'premature' şi expun Bruxellesul unui risc de a-şi pierde autoritatea, a anunţat Ministerul de Externe polonez, relatează Reuters. Comisia Europeană a cerut miercuri Poloniei să aplice măsuri în următoarele trei luni pentru a proteja puterile Tribunalului Constituţional, crescând presiunea asupra guvernului eurosceptic de la Varşovia.

'În ceea ce priveşte decizia de astăzi a Comisiei Europene, considerăm că acţiunile Comisiei înainte de intrarea în vigoare a legii privind Tribunalul Constituţional sunt în mod decisiv premature", a transmis ministerul. "Ele expun Comisia unui risc de a-şi pierde autoritatea necesară pentru a-şi îndeplini funcţiile descrise în tratatele (europene)", se mai arată într-un comunicat al ministerului. Comisia Europeană a transmis miercuri un ultimatum de trei luni Poloniei pentru a revizui funcţionarea Tribunalului Constituţional, reformat de către conservatori în urma unor legi controversate după venirea lor la putere. Bruxellesul a transmis oficial miercuri Poloniei "recomandările sale privind statul de drept", făcând o listă cu problemele specifice la care autorităţile de la Varşovia trebuie să răspundă. Bruxellesul cere Varşoviei să publice şi să pună în aplicare deciziile date de Tribunalul Constituţional, în special cea care consideră ca fiind contrare Constituţiei schimbările legate de numirea unor judecători pe care guvernul încearcă să îi impună Curţii. UE vrea de asemenea ca toate deciziile viitoare ale celei mai înalte instanţe judiciare din Polonia să fie făcute publice 'automat'.

Bruxellesul şi Varşovia se află într-o dispută, CE sperând să determine guvernul de la Varşovia, dominat de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), să revină asupra reformelor controversate, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.