Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia și Comisia Europeană au dat-o la pace: Ce s-a decis în privința Tribunalului Constituțional

comisia europeana

Guvernul polonez şi Comisia Europeană sunt aproape de un acord cu privire la reforma Tribunalului Constituţional din Polonia, a anunţat marţi ministrul polonez al afacerilor europene, Konrad Szymanski, citat de DPA. ''Astăzi se pare că suntem totuşi aproape de un acord'', a spus Szymanski.

Controversa este legată de reforma modului de funcţionare a Tribunalului Constituţional al Poloniei, criticii susţinând că noile măsuri vizează consolidarea controlului guvernului asupra sistemului judiciar şi că ele vor submina democraţia şi statul de drept.

 

Prima lege controversată, adoptată de parlamentul polonez pe 24 decembrie, modifică regulile de vot cu majoritate calificată în cadrul Tribunalului Constituţional, instanţă în care cinci judecători noi au fost numiţi de guvernul recent instalat. A doua lege, votată rapid în penultima zi a anului trecut, face să expire cu efect imediat mandatele membrilor conducerii şi consiliilor de supraveghere ale televiziunii şi radioului publice, încredinţând numirea noilor responsabili ministrului de finanţe, conform Agerpres.

 

În cursul după-amiezii de marţi, premierul polonez Beata Szydlo se va întâlni la Varşovia cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale.

 

Polonia doreşte să-şi protejeze suveranitatea şi, în acelaşi timp, să rămână deschisă cooperării cu instituţiile europene, a adăugat ministrul Konrad Szymanski.

 

La jumătatea lunii ianuarie, Comisia Europeană a decis lansarea etapei preliminare a unei proceduri oficiale de evaluare a recentelor modificări aduse de guvernul conservator din Polonia la legea privind Tribunalul Constituţional. Aceasta este prima din cele trei etape ale procedurii de apărare a statului de drept, creată în martie 2014 de Comisia Europeană, dar care nu a mai fost utilizată până acum.

 

Mecanismul a fost creat în 2014 în urma criticilor aduse Bruxellesului în legătură cu lipsa de reacţie faţă de unele derapaje ale Ungariei de la valorile democratice europene. Frans Timmermans a trimis la sfârşitul lunii decembrie o scrisoare guvernului de la Varşovia solicitând ''explicaţii'' asupra celor două legi controversate. Executivul polonez a răspuns apărându-şi cu fermitate deciziile.

 

Procedura de apărare a statului de drept cuprinde trei etape: evaluare urmată de un aviz, recomandare pentru rezolvarea problemelor constatate şi urmărirea aplicării recomandărilor formulate. În caz de eşec, tratatele UE prevăd o sancţiune ultimă radicală, şi anume retragerea dreptului de vot al statului respectiv la summiturile şi reuniunile ministeriale ale Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.