Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia ia poziţie după Brexit: Propunerile autorităţilor pentru UE

Polonia

Liderul partidului conservator aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, propune ca Uniunea Europeană să adopte reforme instituţionale şi să aleagă un preşedinte competent în special în materie de politică externă şi apărare, relatează AFP. Într-un interviu apărut luni în cotidianul Rzeczpospolita, Kaczynski, preşedintele partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), a declarat, după votul britanicilor în favoarea ieşirii din blocul comunitar, că "trebuie păstrată o Europă a statelor naţionale care să colaboreze strâns între ele, în cel mai bun caz sub forma unei confederaţii".

Polonia "vrea să rămână în Uniunea Europeană, evident", a spus el, după ce a invocat câteva tendinţe centrifuge, în Franţa în special, dar şi în Olanda, Austria şi Cehia. "Avem o criză, iar răspunsul cel mai bun nu este menţinerea situaţiei actuale, deoarece acest lucru se va termina printr-o catastrofă", a precizat el. Uniunea Europeană, a adăugat Kaczynski, trebuie în primul rând să îşi păstreze toate competenţele necesare pentru a menţine piaţa unică. "Trebuie menţinut tot ceea ce este necesar pentru libera circulaţie a persoanelor şi capitalului", a subliniat el. "Trebuie de asemenea ca UE să devină un adevărat actor politic internaţional, inclusiv în domeniul militar", iar asta nu înseamnă a fi "împotriva NATO, ci alături de NATO", a mai explicat omul politic polonez. El vrea alegerea unui preşedinte al UE, post care ar trebui în primul rând oferit reprezentanţilor celor mai mici ţări, pentru a se evita o dominaţie a 'greilor'. "Un astfel de preşedinte ar trebui să aibă competenţe bine delimitate, însă considerabile, spre exemplu pentru a conduce politica străină a UE în faţa marilor actori ca Rusia, China, SUA sau India", a adăugat Kaczynski.

Competenţele prezidenţiale ar urma să se extindă de asemenea şi asupra armatei, care ar trebui să fie orientată spre două fronturi: estic şi sudic, a continuat Kaczynski, recunoscând în acelaşi timp că "şansele ca aceste proiect să se realizeze nu sunt mari". În plus, el şi-a exprimat dorinţa pentru o reformă a Parlamentului European, "în aşa fel încât să fie format din reprezentanţi ai parlamentelor naţionale", conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.