Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia intenționează să reducă vârsta de pensionare

pensionari (1)

Guvernul polonez intentioneaza sa reduca vârsta de pensionare anul viitor, a declarat vineri premierul Beata Szydlo, relateaza Reuters.

Reducerea vârstei de pensionare ar solicita si mai mult un buget care se afla deja sub presiune ca urmare a unei agende generoase de cheltuieli sociale, riscând o noua ciocnire între Bruxelles si noul guvern conservator polonez deja criticat de autoritatile europene din cauza reformelor sale controversate.

Numeroase îngrijorari au fost exprimate în Europa dupa reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit cinci noi judecatori în cadrul Tribunalului Constitutional al tarii si i-a încredintat ministrului de finante dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii si radioului publice.

'În ceea ce priveste vârsta de pensionare, noi dorim ca programul de masuri sa fie coordonat astfel încât proiectul sa aiba caracter obligatoriu de anul viitor', a declarat Szydlo în cadrul unei conferinte de presa cu ocazia marcarii a 100 de zile de guvernare.

Multi economisti afirma ca Polonia nu îsi poate permite reducerea vârstei de pensionare din cauza ratei scazute a natalitatii.

Presedintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al PiS, a inclus reducerea vârstei de pensionare printre promisiunile electorale care l-au ajutat sa obtina o victorie surpriza în alegerile prezidentiale din mai anul trecut.

Unii alegatori l-au criticat pe predecesorul sau, Bronislaw Komorowski, pentru aprobarea unei legi în 2012 care ar fi crescut treptat vârsta de pensionare la 67 de ani. În noiembrie, presedintele Andrzej Duda a trimis în parlament un proiect de reducere a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru barbati si la 60 de ani pentru femei.

AGERPRES

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.