Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia provoacă TEMERI în Europa: Democrația e în PERICOL

polonia

Europarlamentarii au criticat miercuri punerea în pericol a statului de drept în Polonia, după ce parlamentarii din această ţară au adoptat o lege ce restricţionează dreptul la manifestaţii publice, potrivit AFP.

Legislativul UE a dezbătut situaţia democraţiei din Polonia, după adoptarea definitivă a noii legi care introduce în special noţiunea de 'adunare periodică' pentru o manifestaţie organizată în mai multe rânduri în acelaşi loc şi la aceeaşi dată. Acest tip de manifestaţie va fi de acum prioritară comparativ cu alte iniţiative sociale sau politice.

Citește și: DEZASTRU!!! Ne-au vandut pana in 2023!

Opoziţia din Polonia a calificat legea drept antidemocratică. Marţi, zeci de mii de polonezi au manifestat în toată ţara împotriva Guvernului condus de Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), pe care îl acuză de încălcarea libertăţilor democratice.

"A fost o tristă pentru Polonia. Există acum o nouă lege privind manifestaţiile publice, o lege care limitează dreptul la liberă adunare pentru care s-au luptat cei din mişcarea Solidaritatea", a spus în plenul Parlamentului European polonezul Janusz Lewandowski, membru al grupului Popularilor Europeni (PPE).

Citește și: STUDIU despre creier: Dormim și când suntem treji

"La fel ca toţi cetăţenii Uniunii Europene, polonezii au dreptul la un sistem juridic independent. (...) Femeile poloneze au dreptul la libera alegere, polonezii au dreptul la reuniuni publice, aşa cum prevede libertatea de exprimare", a argumentat olandeza Sophia Sophia in 't Veld, vicepreşedinte al Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), apreciind că "guvernul îi privează pe cetăţenii polonezi de drepturile şi libertăţile lor".

În replică, europarlamentarii din formaţiunile eurosceptice, între care şi membri ai PiS, precum polonezul Ryszard Antoni Legutko, au denunţat "dezbaterea părtinitoare" şi acuză instituţiile europene că nu apără tratatele UE, ci propria agendă politică, în detrimentul alegerilor făcute în mod democratic de guvernul polonez.

Citește și: DEPRESIA afectează tot mai mult adolescenții, în special FETELE / STUDIU

Opoziţia şi apărătorii drepturilor omului au criticat legea care, în opinia lor, restrânge libertăţile fundamentale. Până în prezent, primul organizator care anunţă o reuniune într-un loc şi la o dată precise are prioritate în faţa celor care vin după el. Legea adoptată nu mai favorizează totuşi manifestaţiile organizate de organe ale statului şi de instituţii religioase în detrimentul iniţiativelor cetăţeneşti, aşa cum prevedea proiectul iniţial.

Prima formă a amendamentului a fost criticată de Avocatul Poporului din Polonia, Adam Bodnar, în opinia căruia legea contravine Constituţiei şi normelor internaţionale privind libertatea de adunare. La rândul său, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, s-a declarat "extrem de îngrijorat".

Citește și: Era aşteptată pe scenă de mii de oameni, iar ea făcea sex în backstage / VIDEO

Zeci de mii de polonezi au manifestat marţi într-o atmosferă de calm în întreaga ţară împotriva guvernului PiS, pe care îl acuză că restrânge libertăţile democratice, în marşuri şi adunări organizate cu ocazia marcării a 35 de ani de la impunerea Legii Marţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.