Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia redeschide procedura de extrădare a lui Roman Polanski către Statele Unite

Polish Secret Service polonia

Polonia va redeschide procedura de extrădare a cineastului franco-polonez Roman Polanski în Statele Unite, unde este urmărit pentru violarea unei minore în 1977, a anunţat marţi ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, preluat de AFP.

 

Ministrul, care este şi procuror general şi ale cărui puteri au fost sporite recent, a afirmat că va contesta la Curtea Supremă "o decizie a tribunalului din Cracovia de neextrădare a dlui Polanski în Statele Unite, deşi este acuzat de o crimă dură împotriva unui copil, violarea lui", a declarat el la postul public de radio.

 

"Pentru noi nu este o surpriză", a spus pentru AFP unul din avocaţii cineastului. "Ne aşteptam. Dl Ziobro a anunţat că o va face. Deocamdată nu putem comenta, fiindcă nu ştim dacă a făcut-o deja sau o va face", a spus Jerzy Stachiwicz, conform Agerpres.

 

Tribunalul din Cracovia decisese anul trecut, în 30 octombrie, să refuze extrădarea lui Roman Polanski, iar Parchetul din acelaşi oraş a renunţat în noiembrie să facă apel la această hotărâre. Curtea Supremă poate fie să confirme această decizie, fie să o anuleze parţial sau integral şi să trimită dosarul la tribunal.

 

În 1977, în California, Roman Polanski, care avea atunci 43 de ani, a fost judecat pentru violarea Samanthei Geimer, de 13 ani. După 42 de zile de închisoare şi eliberarea pe cauţiune, cineastul, care pledase vinovat de "raporturi sexuale ilegale" cu o minoră, a fugit din Statele Unite înainte de anunţarea verdictului, temându-se de o condamnare aspră.

 

Avocaţii polonezi au încercat să demonstreze că cererea de extrădare nu are nicio bază, ţinând seama de acordul încheiat în perioada procesului între cineast şi justiţia americană. Apărarea apreciază că, potrivit acordului, pedeapsa prevăzută a fost ispăşită de clientul lor, punct de vedere împărtăşit de tribunalul din Cracovia, încheie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.