Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia ştie de ce nu vrea migranţi: Anunţ oficial al autorităţilor de la Varşovia

Polonia

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a apreciat vineri că 'relocarea forţată a refugiaţilor este un efort lipsit de sens', el anticipând că solicitanţii de azil care ar fi transferaţi în Polonia vor căuta să plece apoi către alte ţări unde pot beneficia de ajutoare sociale mai generoase, consemnează agenţia EFE. În opinia şefului diplomaţiei poloneze, rata relativ înaltă a şomajului în ţara sa şi ajutoarele sociale mai sărace comparativ cu cele oferite de statele vest-europene fac ca Polonia să fie puţin atractivă pentru migranţii veniţi în Europa din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. 'Probabil că refugiaţii (repartizaţi Poloniei) vor pleca în cele din urmă către alte ţări, precum Germania sau Suedia', a spus Waszczykowski la postul Polskie Radio.

El a precizat că, în urma summitului UE-Turcia, aflat în desfăşurare, Polonia nu va fi obligată să accepte alţi solicitanţi de azil, suplimentar faţă de cei care i-au fost repartizaţi prin cotele obligatorii decise la Consiliul JAI din luna septembrie, dar din care guvernul de la Varşovia încă nu a preluat niciunul. Liderii europeni trebuie să ia vineri o decizie asupra acordului propus la summitul de săptămâna trecută de premierul turc, Ahmet Davutoglu, care se află şi el acum la Bruxelles.

Turcia a condiţionat readmisia migranţilor care pleacă înspre Europa - prin Grecia - de preluarea de către UE direct din Turcia a unui număr de refugiaţi sirieni egal cu cel al migranţilor readmişi pe teritoriul turc. În plus, Ankara a cerut suplimentarea cu încă trei miliarde de euro a ajutorului financiar european oferit Turciei până în anul 2018, pe lângă cele trei miliarde deja promise. Rămân de asemenea valabile solicitările Turciei privind accelerarea procesului de integrare europeană şi liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci, guvernul turc dorind să fie deschise rapid cinci noi capitole de negociere, iar vizele să fie eliminate la sfârşitul lunii iunie. Ministrul polonez de externe consideră că la acest summit european se va ajunge la un acord cu Turcia, dar acesta nu va rezolva toate problemele ce decurg din sosirea masivă a migranţilor. Dar chiar dacă vor ajunge la o înţelegere cu Turcia pentru preluarea unor migranţi sirieni ce s-au refugiat în această ţară, liderii europeni vor trebui să convină şi mecanismul lor de relocare în UE, în condiţiile în care până în prezent au fost redistribuiţi numai 937 din cei 160.000 de migranţi menţionaţi în sistemul cotelor obligatorii stabilit în septembrie, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.