Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta își face partid

ponta constantin

Sociologul Marius Pieleanu anunță că Victor Ponta ia în calcul varianta înființării unui nou partid politic, alături de co-președintele ALDE, Daniel Constantin.

Victor Ponta și Daniel Constantin își fac partid

În PSD situația este clară. Divergențele dintre Ponta și Dragnea par greu de rezolvat, câtă vreme președintele PSD refuză să îi ofere fostului premier o felie de putere. Nici în ALDE situația nu este mai roz. Partidul se pregătește de congres și atât Daniel Constantin cât și Tăriceanu vor să candideze la funcția de președinte. Ținând cont de dependența de care suferă ALDE față de PSD și de relația bună dintre Tăriceanu și Dragnea, este greu de crezut că Daniel Constantin are șanse reale în alegerile interne.

Anunțul despre un nou partid pregătit de Ponta poate fi și un mod prin care acesta să-i arate pisica președintelui PSD. Până acum, social-democrații nu au avut adversari reali pe partea stângă. UNPR a fost doar un apendice, un partid balama care să ajute în crearea de majorități, nu care să pună probleme reale.

În schimb, un partid înființat de Victor Ponta ar însemna altceva. Fostul prim-ministru are o voce credibilă, poate chiar mai credibilă decât cea a lui Liviu Dragnea. E în plină putere, interesat în continuare mai degrabă de performanță politică decât de jocuri de culise precum Gabriel Oprea. Și, față de fostul președinte UNPR, ar avea o ambiție extraordinară să se ia la trântă cu PSD, nu să se supună acestuia.

Cam asta ar fi de spus despre factorii interni. Acum, în exterior, s-a tot cerut de-a lungul timpului un nou partid de stânga. Sloganul PSD=PCR a avut efect și asupra electoratului de stânga, doar că în vot nu s-a văzut pe de-o parte pentru că nu au fost alternative, iar pe de altă parte pentru că... „PSD ne-a dat și nouă”.

Un partid de stânga nou, creat de doi politicieni tineri, ar putea rupe din PSD. De asemenea, ar putea atrage și un electorat nou, format din tinerii care în mod natural sunt mai predispuși să fie de stânga, dar care nu până acum nu au votat cu social-democrații din cauza aceleiași propagande PSD=PCR.

Fără doar și poate, ideea înființării unui nou partid de către Victor Ponta și Daniel Constantin este cel puțin interesantă. Rămâne de văzut cât de mult adevăr există în această informație și, dacă se va realiza, cât de bine vor reuși să o implementeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.