Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta și Teodorovici se dau premianți după 3 ani de repetenție în colectarea veniturilor bugetare

După ce vreme de trei ani de zile Guvernul Ponta a reuşit uluitoarea contraperformanţă de a prăbuşi încasările bugetare raportate la Produsul Intern Brut, acum, Victor Ponta şi Eugen Teodorovici se laudă că au încasări mai mari faţă de cea mai proastă situaţie posibilă a finanţelor româneşti, adică cea din anii 2013-2014.

De exemplu, în anul 2013, în ciuda creşterii economice de peste 3% şi a conjuncturii economice interne şi externe favorabile, Victor Ponta a prăbuşit încasările bugetare la 31,4% din PIB, mai puţin chiar şi faţă de cel mai sever an de recesiune economică, 2009, în care încasările au fost de 31,6% din PIB. De asemenea, românii trebuie să ştie şi adevărul despre dezastrul încasărilor din TVA din anul 2014, atunci când s-au strâns la buget cu 3 miliarde mai puţin faţă de programarea bugetară şi cu 1 miliard mai puţin faţă de anul 2013. La aceşti ani (2013-2014) şi la acest dezastru se raportează Victor şi Eugen Teodorovici când spun că în 2015 e mai bine! În ciuda tornadei de taxe şi impozite introduse în ultimii trei ani şi jumătate, Guvernul Ponta nu reuşeşte să ducă veniturile bugetare la peste 32% din PIB, chiar şi pe fondul creşterii economice, iar cu toate acestea trâmbiţează că au performanţe deosebite.

Din păcate pentru români şi mediul de afaceri, cifrele din execuţia bugetară pentru anul 2015 nu arată schimbări majore în colectarea veniturilor, ci, dimpotrivă, sunt date care ne îngrijorează în mod real. De exemplu, dacă după primele şase luni ale anului 2015 ritmul de încasare a veniturilor din TVA, cea mai importantă resursă bugetară, era de 18,3%, la începutul lunii septembrie 2015 ritmul a scăzut la 15%. Dacă mai adăugăm la această situaţie şi pierderile uriaşe ale fermierilor produse din cauza secetei, suntem îndreptăţiţi să anticipăm că acest ritm nu se va ameliora pentru sfârşitul de an.

Victor Ponta, deşi nu a mişcat un deget pentru a sprijini pe cei care lucrează în sectorul agricol, a compromis sustenabilitatea întregii economii româneşti, legând creşterea economică doar de evoluţia producţiei din agricultură, o resursă extrem de volatilă.

Victor Ponta nu a înţeles că nici faptul că după aproape patru ani de guvernare singura resursă de creştere economică sănătoasă, singura cale de creştere a productivităţii din economie o reprezintă investiţiile publice şi cele private. Investiţiile private au fost înăbuşite cu taxe mai mari şi mai multe, investiţiile străine sunt la nivelul anilor 90, iar investiţiilor publice le-a tăiat finanţarea. Dar, cu toate acestea, se laudă că a făcut economii la buget. E drept, a făcut economii la buget pe seama investiţiilor, dar preţul social şi economic al acestor economii se traduce în tot mai puţine locuri de muncă şi tot mai prost plătite şi în stagnarea lucrărilor de infrastructură. Să sperăm că Victor Ponta nu va proceda şi în anul 2015, aşa cum a procedat de când este prim-ministru, şi anume să facă economii pe spinarea românilor ca să aibă ce distribui clientelei politice. Ştim cu toţii că banii tăiaţi de la investiţii în anii 2013 şi 2014 au fost dirijaţi către clientela PSD, ca să supravieţuiască la guvernare, în detrimentul românilor.

La votarea bugetului pentru 2015, tot PSD-ul, în frunte cu Victor Ponta, se lăudau că în acest an vor face investiţii publice de 44,6 miliarde de lei din resurse bugetare naţionale. Am atras atenţia încă de atunci că sunt vorbe goale şi că sumele programate pentru investiţii vor fi utilizate în interes politic. Execuţia bugetară mi-a confirmat temerea. De exemplu, până în luna septembrie Victor Ponta a cheltuit doar 14 miliarde de lei, din aproape 30 miliarde programate pentru aceeaşi perioadă. Având în vedere că ne mai despart mai puţin de patru luni până la finalul anului şi că investiţiile noi demarează cu dificultate în sezonul rece, Guvernul Ponta nu va ajunge nici la jumătate din suma de 44,6 miliarde lei, programată pentru tot anul pentru investiţii publice. Deja cheltuielile de capital sunt mai mici cu 1 miliard de lei, iar sumele atrase de la Uniunea Europeană nici nu se văd în execuţia bugetară, România pierzând mai mult ca sigur aproape 10 miliarde de euro.

Victor Ponta a guvernat prost încă din prima zi de guvernare şi continuă să guverneze dezastruos, existând toate argumentele să afirmăm că premierul va fi incapabil să implementeze noul Cod fiscal fără să afecteze echilibrele macroeconomice.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.