Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta ii ignora pe Iohannis si pe romani. Codul Fiscal n-a intrat in vigoare dar a si fost modificat

adrian popescu

Dupa un mare tam-tam si scandal intre politicieni... cu retrimiterea la Parlament de catre Presedinte, a noului COD FISCAL... intr-un final pe 10 septembrie a fost publicat in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare din 1 ianuarie 2016 .

Pe 16 septembrie Presedintele Iohannis rostea in fata Camerelor reunite ale Parlamentului:

"Astfel, doar în anul 2015, asupra vechiului Cod Fiscal s-a intervenit legislativ de 13 ori. Legea educației, cea privind reforma în domeniul sănătății, Legea administrației publice locale și Codul Muncii au fost modificate la interval de 2-3 luni sau chiar de 2-3 ori în aceeași lună. Am constatat, de asemenea, că prin două legi distincte, trimise aproape concomitent la promulgare, s-a modificat același act normativ.

Am văzut recent un studiu în care 80% dintre români se arătau nemulțumiți că legile din România sunt greoaie. Faptul că oamenii își doresc norme juridice mai clare, mai simple, care nu se schimbă peste noapte, nu cred că este o surpriză pentru nimeni. Însă această realitate trebuie să capete un răspuns."

"... de la intrarea în vigoare și până în prezent, legi care privesc domenii fundamentale pentru funcționarea economiei și societății românești au fost modificate în nenumărate rânduri: vechiul Cod fiscal, de 135 de ori, Legea educației, de 26 de ori, Legea privind reforma în domeniul sănătății, de 114 ori, Legea administrației publice locale, de 38 de ori, Codul Muncii, de 28 de ori, legislația privind achizițiile publice, de 35 de ori. Sunt doar câteva exemple. Acestea însă nu sunt simple statistici. În spatele cifrelor sunt oameni. Sunt concetățenii noștri, care ne-au ales să-i reprezentăm, cu problemele, preocupările și viețile lor"

La 27 octombrie 2015... la nici 2 luni de zile de la adoptare, desi nici nu intrasera in vigoare Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala,  Guvernul modifica prin Ordonanta de Urgenta 50/2015, atat Codul Fiscal cat si Codul de Procedura Fiscala, modificand si completand nu mai mult de:

- 45  articole din noul Cod Fiscal

- 14 articole din noul Cod Procedura Fiscala

OUG 50/2015 o puteti consulta AICI

Cred ca pentru stabilitatea mediului economic trebuia abrogat in primul rand,  ART 4 alin. 3 din Noul Cod Fiscal care prevede: "În situaţia în care modificările şi/sau completările se adoptă prin ordonanţe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puţin de 15 zile de la data publicării, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (2)." ramanand astfel doar posibilitatea de a se modifica Codul fiscal, exclusiv prin legi publicate in Monitorul oficial cu cel putin 6 luni inainte de intrarea in vigoare.

Daca aceasta eliminare ar fi acceptata de reprezentantii Guvern si MFP, s-ar veni in intampinarea solicitarilor mediului de afaceri de a beneficia de prevederi de legislatie fiscala stabile si simple si ar conferi Romaniei imaginea  unei stabilitati fiscale atat in in mediul de afaceri intern cat si in cel extern... multi dintre investitorii straini fiind bulversati de zecile de modificari, ale Codurilor Fiscal si de Procedura Fiscala, ce apar in decursul unui an. Astfel s-ar crea si  sansa unor investitii straine semnificativ crescute.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.