Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta îi servește lui Iohannis motivul să-l pună premier pe Nicușor Dan

Inquam Photos / Alexandru Busca
Inquam Victor Ponta telefon zambet

Pentru că Iohannis citește mai puțin, iar Ponta citește mult, dar nu înțelege ce citește, suntem în hilara situație în care cel care-și dorește funcția de premier îi servește pe tavă celui care nominalizează premierul un text dintr-o decizie a CCR împotriva PSD.

Într-o postare pe Facebook, Ponta citează din decizia 80/2014, sugerând că fragmentul îl obligă pe Iohannis să pună premierul de la PSD. În realitate, cine citește fragmentul vede că lucrurile stau exact pe dos.

„De aceea, rezultatul electoral, ce reprezintă voinţa corpului electoral exprimată prin vot, impune ca Preşedintele României să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului.”

Rezultă din fragment că, dacă niciun partid sau alianță politică nu obține 50% plus unu din voturi (e foarte probabil cazul alegerilor parlamentare din 2016), atunci Iohannis îl poate desemna pe ”reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care POATE asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului.”

Din text rezultă clar că dacă Iohannis crede că Nicușor Dan, de la USR, POATE asigura susținerea parlamentară obținerii votului de încredere, atunci îl poate nominaliza fără nicio problemă, chiar și în condițiile în care USR a obținut doar 10% din voturile valabil exprimate. Dacă Iohannis s-a înșelat, atunci mai încearcă o dată. Și, dacă se înșeală și a doua oară, atunci dizolvă Parlamentul și se merge spre alegeri anticipate.

Aceasta e logica constituțională a echilibrului între puteri. Președintele propune, își asumă un risc politic și, dacă greșește, atunci, la alegerile anticipate, electoratul va da 50% plus unu PSD, obligându-l pe Iohannis să-l pună pe Ponta premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.