Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta si propaganda. Sau cum este lupul paznic la oi (opinie)

ponta

Premierul Victor Ponta se lupta de ani buni cu propaganda. Daca ii urmariti discursul sau daca faceti o simpla cautare pe Google veti vedea ca inamicul numarul unu al premierului pare sa fie propaganda. Intai s-a luptat cu 'propaganda basista', acum se lupta cu ce-a mai ramas din ea si cu propaganda PNL. De cand a inceput lupta cu evaziunea au aparut si alte tipuri de propaganda - propaganda evazionistilor, propaganda anti-ANAF, propaganda televiziunilor care nu platesc taxe si impozite, propaganda jurnalistilor care trebuie sa prezinte bon fiscal ca sa puna intrebari premierului, pentru ca el nu discuta cu evazionisti.

Ponta este neobosit in lupta cu propaganda care reprezinta de fapt, macar in partea, critici care i se aduc. Desigur, in 'razboiul' politic propaganda este o arma si da, premierul se confrunta uneori cu ea. Insa este el mai presus de folosirea acestei arme? Discursul sau este menit sa lase aceasta impresie. Cand vorbeste despre propaganda o face cu un aer dispretuitor, cu un aer de superioritate care ii indeamna pe cei care-l asculta sa il creada incapabil de a folosi in arsenalul o arma atat de josnica.

Tocmai acest 'siretlic' face propaganda premierului sa fie cu atat mai eficienta. Sa luam exemplul unui subiect fierbinte - modificarile la Codul Penal care printre altele vor face mai dificile arestarile preventive si condamnarile. Ponta, cu voie sau fara voie, i-a pregatit terenul:

”De ce am ajuns să considerăm că starea normală e arestul preventiv și excepția este libertatea?”, se intreba Ponta pe 1 mai la B1 TV.

Cu alte cuvinte premierul ne spune ca arestul preventiv a devenit o stare de normalitate.

Care este de fapt statistica? ”13,9% sînt arestații preventiv în anul 2014 din totalul celor trimiși în judecată. Cifra este una în media ultimilor 10 ani: 14,6%. (...) În 2005, aveam aceeași rată a arestaților preventiv ca și în 2014. Urmărind cifrele vedem că afirmația potrivit căreia 'în România arestarea este regula' este un mit fals”, declara judecătorul Cristi Dănileț, 3 martie 2015, în contributors.ro.

Pe 4 mai, la doar cateva zile dupa declaratia premierului, sustinuta insa si de alti lideri PSD si lideri de opinie, in presa este dezvaluit un proiect de lege menit sa modifice Codul Penal in puncte esentiale. Proiectul este semnat de 9 deputati PSD, unii dintre ei avand dosare penale pe rol, si un deputat de la minoritati. Cu toate acestea premierul spune ca nu este un proiect al PSD si acuza, evident, propaganda.

"Nu este un proiect al PSD. Este un proiect parlamentar, membrii Parlamentului au dreptul la proiecte. Dupa cum stiti foarte bine PSD-ul nu are majoritate singur sa treaca vreo lege, orice lege poate fi trecuta prin votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Nu cunosc alte detalii, dar partea asta de propaganda cu PSD-ul ... nu exista asa ceva. Nu cunosc textul. Nu ma iau dupa ceea ce apare in ziar.", a afirmat Ponta pe 6 mai.

Si initiatorul legii, finul premierului, Marius Manolache sustine ca nu a discutat cu premierul despre proiectul sau de lege insa l-a prezentat unor lideri PSD, printre care si liderul deputatilor PSD, subliniand ca o decizie politica ar urma sa fie luata abia dupa ce proiectul intra in dezbatere si nu inainte.

Intrebat daca a vorbit cu liderii PSD, Manolache a raspuns - "Sigur, i-am anuntat ca am facut un asemenea proiect. Nu am vorbit cu premierul, am vorbit cu liderul de grup din Parlament (n.r. Marian Neacsu). Nimeni nu interzice la nimeni sa faca o initiativa legislativa. (...) Nu este o decizie politica si initiativele legislative nu ar trebui sa fie supuse unor decizii politice. Trebuie sa parvina de la parlamentari si dupa aceea sa intervina eventual niste decizii politice".

Este posibil oare ca un proiect care creaza mari probleme de imagine PSD-ului sa fie complet strain premierului, liderul acestui partid? Este posibil ca un astfel de proiect sa nu fie denuntat daca n-ar fi cu adevarat dorit? Este posibil ca un astfel de proiect atat de important sa fie sustinut de parlamentari fara o decizie a partidului in spate?

Raspunsul ar fi mai de graba nu. Iar surse din PSD confirma acest lucru. Proiectul va merge mai departe.

Chiar miercuri, in timp ce premierul explica cum nu stie exact despre ce e vorba in proiect, cativa dintre initiatorii acestuia il asteptau intr-un colt pentru a-l urma in biroul presedintelui Camerei Deputatilor. In birou s-au aflat presedintele Consiliului national al PSD, Rovana Plumb si liderul grupului deputatilor PSD, Marian Neacsu.

Ironia face ca toti acestia sa se afle in aceeasi incapere in timp ce intr-una alaturata premierul discuta cu insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA care tocmai isi exprimase ingrijorarea fata de Codul Penal.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.