Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Popularii europeni îl amenință pe Viktor Orban cu excluderea Fidesz din PPE

Viktor-Orban

Partidul Popular European (PPE) i-a dat joi un ultimatum premierului ungar Viktor Orban în chestiunea pedepsei cu moartea, avertizându-l ca, daca va pregati un proiect de lege pentru reintroducerea acestei pedepse, atunci partidul sau Fidesz va fi exclus din grupul popularilor europeni, transmite agentia EFE.

Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, a declarat ca pentru popularii europeni 'exista linii rosii foarte clare ce nu pot fi depasite, printre acestea fiind si pedeapsa cu moartea'. 'PPE este un partid cu puternice convingeri umaniste, total incompatibile cu pedeapsa cu moartea', a adaugat eurodeputatul.

'Vreau sa fie foarte clar ca numai pregatirea unei astfel de legislatii în Ungaria va însemna excluderea imediata a Fidesz', partidul condus de Orban, din grupul popularilor europeni, unde formatiunea aflata la guvernare la Budapesta are 12 europarlamentari, a insistat Antonio Lopez-Isturiz.

Premierul ungar a intervenit marti, din proprie initiativa, într-o dezbatere despre Ungaria în Parlamentul European, solicitata de eurodeputati dupa declaratiile sale despre pedeapsa cu moartea. Atât în timpul dezbaterii din plen, cât si la conferinta de presa ce a urmat, Orban a sustinut ideea reintroducerii pedepsei, pe care a calificat-o drept 'pedeapsa proportionata'. Ulterior el a avut si o întâlnire cu usile închise cu eurodeputatii din PPE, care, potrivit declaratiilor acordate agentiei EFE de surse din cadrul acestei formatiuni, au avut schimburi dure de replici cu seful executivului ungar, unii chiar iesind din sala în semn de protest fata de atitudinea sa.

Anterior, Comisia Europeana l-a avertizat pe Orban ca articolul 7 din tratatul UE prevede posibilitatea retragerii dreptului de vot în Consiliul European pentru statele care încalca valorile si principiile europene.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.