Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poroşenko cere un răspuns global împotriva ameninţărilor exercitate de Rusia

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a făcut apel la depunerea de eforturi pe plan mondial pentru a contracara atacurile cibernetice ale Rusiei şi le-a cerut Statelor Unite ale Americii (SUA) să-şi demonstreze supremaţia în chestiuni precum securitatea globală, relatează joi agenţia Reuters, conform agerpres.

Promisiunea preşedintelui american ales Donald Trump privind ameliorarea relaţiilor cu Kremlinul şi admiraţia viitorului şef de stat american pentru preşedintele rus Vladimir Putin au readus în centrul atenţiei Ucraina, a cărei peninsulă Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014.

Cel mai vechi bloc turn din Teheran S-A PRĂBUŞIT în flăcări. Zeci de oameni sunt răniţi - VIDEO

Poroşenko a minimalizat speculaţiile potrivit cărora Washingtonul şi-ar putea retrage sprijinul faţă de Kiev, precizând că Trump a spus în mod public că va respecta obligaţiile SUA şi că au avut loc declaraţii ''promiţătoare'' din partea persoanelor numite în executivul său.

''Aceasta ne oferă mult mai mult optimism pentru viitor'' a declarat Poroşenko pentru Reuters, pe marginea Forumului Economic Mondial de la Davos miercuri, adăugând că are deja planificată o vizită pentru a se întâlni cu noul preşedinte american ''în câteva luni''.

În opinia lui Poroşenko, este nevoie de eforturi globale comune pentru a opri agresiunea rusă, atât în plan militar, cât şi în cel cibernetic. ''Are loc un război cibernetic global al Rusiei împotriva lumii întregi. Există o mulţime de dovezi. Acesta este un pericol global şi lumea ar trebui să fie unită în lupta împotriva acestui pericol'', a afirmat Poroşenko.

Compania electrică ucraineană Ukrenergo a declarat miercuri pentru Reuters la Kiev că în spatele penei de electricitate din capitala ucraineană din 17-18 decembrie 2016 s-a aflat un atac cibernetic. Ukrenergo nu a precizat cine se află în spatele incidentului, deşi serviciile de securitate ucrainene au acuzat comiterea unor atacuri cibernetice ruseşti în cazul penelor de electricitate în decembrie 2015. Kremlinul a dezminţit însă orice implicare în atacuri cibernetice împotriva Ucrainei.

Moscova este suspectată, de asemenea, că a căutat să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA prin piraterie informatică în cazul unor grupuri politice democrate, ceea ce Rusia a dezminţit. ''Aşa cum propaganda rusă este un element al războiului hibrid rus, atacurile cibernetice sunt un element al războiului hibrid rus, neavând importanţă dacă aceasta se întâmplă în Germania sau în Statele Unite ale Americii'', a spus preşedintele ucrainean.

Un hotel din Italia a fost ÎNGROPAT de o avalanşă. Cel puţin 30 de turişti au murit - FOTO/VIDEO

Poroşenko a subliniat importanţa NATO ca un bastion împotriva Moscovei după ce Trump a provocat temeri în Europa spunând despre alianţa militară că este ''depăşită''. ''NATO, în esenţă, nu este o chestiune de bani, ci de securitate. Agresiunea rusă a demonstrat din nou că nu există un alt sistem de securitate decât NATO, care a fost eficientă în oprirea agresiunii'', a declarat preşedintele ucrainean.

Potrivit lui Poroşenko, SUA, pentru a-şi demonstra rolul de lider global, va trebui să restabilească unitatea transatlantică. ''America ar trebui să fie din nou măreaţă'', a afirmat Poroşenko, referindu-se la una dintre lozincile de campanie ale lui Trump.

Poroşenko şi-a exprimat de asemenea încrederea că peninsula Crimeea va reveni la Ucraina: ''Nu am nici o îndoială. Este teritoriu ucrainean, cu populaţie ucraineană. (Anexarea ei) a fost o încălcare brutală a dreptului internaţional'', a mai spus Poroşenko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.