Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portretul geopolitic al anului 2014

revista presei

RFI:

Cuvintele care au fost pronunţate cel mai des în acest an de către jurnalişti sunt "Ucraina", "Ebola", "Organizaţia statului islamic". An comemorativ pentru numeroase ţări care au marcat trecerea a o sută de ani de la izbucnirea primului război mondial, 2014 a adus cu el noi forme de violenţă, ca un fel de demonstraţie că omenirea nu învaţă nimic din greşelile trecutului. "Să se termine odată anul ăsta insuportabil!" exclamă, într-un editorial publicat în revista Le Nouvel Observateur, comentatorul Jean Daniel... Să ne amintim însă că şi 2014 a început sub semnul unei speranţe, mai precis în Ucraina unde un anume Victor Ianukovici, care încarna vasalitatea faţă de Moscova, a fost gonit de la putere de către o populaţie excedată. Scenariul apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană a fost perturbat însă de preşedintele rus Vladimir Putin iar anul 2014 va rămîne în istorie ca unul care a reaprins angoasele războiului rece. Este prea devreme pentru a radiografia mai adînc acest an 2014 din punctul de vedere al relaţiilor dintre Rusia şi China. Un fost jurnalist de la Newsweek, Robert Littell consideră însă că 2014 ar putea marca începutul unui proces declanşat de fapt de politica dezastruoasă a lui Putin, şi anume "înghiţirea treptată a Rusiei, cu o populaţie anemică de 142 de milioane de locuitori, de către o Chină dinamică a cărei populaţie este de un miliard trei sute de milioane de oameni".In materie de oroare, anul 2014 a culminat cu decapitările mediatizate în mod macabru de Organizaţia statul islamic. Comunitatea internaţională a descoperit cu stupoare că se află într-un război total în faţa unor forţe parcă ieşite din neant, şi care atrag de partea lor tineri din Occident şi din alte regiuni ale globului. Marile democraţii, ONU, Alianţa Atlantică, Uniunea Europeană sunt obligate să constate că obiectivele lor în Irak, Afganistan, Siria, Libia, precum şi în Orientul Apropiat nu au fost atinse. Talibanii rămîn o forţă redutabilă iar în materie de barbarie rivalizează cu extremiştii suniţi din Irak şi Siria.

Evenimentul Zilei:

2014 nu a fost un an bun pentru România. Nu a fost, însă, nici foarte rău. A fost un an dominat în mare parte de sentimentul că instituțiile importantele ale statului de drept regresează, că progresele înregistrate în procesul de modernizare (în fond un proces de recuperare a decalajelor față de țările-membre ale Uniunii Europene) sunt reversibile. Un an care s-a terminat însă cu alegerea unui nou președinte, Klaus Iohannis, perceput deocamdată drept un garant al reluării parcursului democratic al țării. Din nefericire, ritmul dezvoltării României a fost destul de lent în 2014. Deloc surprinzător, pentru că avem de-a face cu un handicap istoric al României, în special după căderea comunismului. În cei 25 de ani care au trecut de la Revoluție, țara noastră s-a dovedit a fi incapabilă să recupereze decalajele față de lumea civilizată într-o cadență susținută, care să nu mai nască alte și alte generații de sacrificiu. Din acest punct de vedere, 2014 a fost pierdut. Alegerile prezidențiale au fost un factor de stagnare. Guvernarea de stânga nu și-a asumat decizii curajoase, dar riscante din punct de vedere electoral. Mai ales că, la începutul anului, prin destrămarea Uniunii Social- Liberale (USL), sprijinul parlamentar pentru Guvern s-a diminuat destul de mult și a făcut imposibilă luarea unor decizii esențiale pentru reforma statului, precum revizuirea Constituției, sau reforma administrativ-teritorială a României.

Ziarul Financiar:

România a revenit în acest an la calificativul „investment grade“ de la toate cele trei mari agenţii de rating -  Standard&Poor’s (S&P), Moody’s şi Fitch - şi are pe linie şi perspectivă „stabilă“. Agenţia de rating S&P s-a înduplecat la jumătatea lunii mai să “elibereze” România din categoria „junk“, unde staţiona din toamna anului 2008, şi să acorde ratingul „investment grade“ cu perspectivă stabilă. S&P a fost prima mare agenţie care a dat în toamna anului 2008 startul retrogradării României în categoria „junk“ (nerecomandată investitorilor) şi a fost ultima care a decis să îmbunătăţească ratingul României, în primăvara acestui an... Agenţia de rating Fitch a anunţat în acest an că menţine România în categoria recomandată investitorilor şi a reconfirmat perspectiva stabilă a rating-ului datoriei guvernamentale. Anunţul Fitch a venit după ce Moody’s hotărâse în primăvară să îmbunătăţească perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă.Fitch ne-a retrogradat în „junk“ în toamna anului 2008, iar la jumătatea anului 2011 a decis să ne dea biletul de trecere pentru categoria „invest­ment grade“ majorând calificativul acordat României cu o treaptă. Fitch  a evitat în acest an să îmbunătăţească cel puţin perspectiva ratingului, de la „stabilă“ la „pozitivă“, decizie care ar fi mărit şansele României să avanseze pe o treaptă de rating superioară în perioada următoare. .. Agenţia Moody’s a rămas conservatoare în toată această perioadă de criză, fiind singura care a menţinut calificativul României în liga „investment grade“.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.