Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea fictivă cu trafic de arme trebuie să aibă urmări reale

Fiind vară, subiectele valide și serioase pentru presa care se respectă se împuținează. Pentru restul presei însă, această perioadă reprezintă un examen de creație, în adevăratul sens al cuvântului. Se testează noi modalități de abordare a unui subiect, se încearcă exclusivități care să mai revigoreze seceta de subiecte și, aflu de curând, se inventează povești mai cu spor decât o fac romancierii.

Astfel, de la „Vin românii” la „Trafic de arme în România” nu e decât un pas mic, ușor de făcut, că doar e vară și nu trebuie să ne forțăm. Povestea pleacă de la o premisă simplă, cu multă tentă discriminatorie și anume că nu e greu de crezut că o asemenea întâmplare poate avea loc în România. Restul poveștii îl cunoașteți, traficanții de arme nu erau de fapt traficanți, armele de asalt erau de fapt arme de vânătoare, care, surpriză, erau chiar deținute legal.

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat astăzi că din informațiile deținute se confirmă premisa de la început, anume că toată povestea este un scenariu pus la cale de reporterii britanici.

Șeful DIICOT îi acuză pe jurnaliștii de la Sky News

Însă, partea interesantă abia acum începe. Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Adelin Petrișor declară că, după mai multe telefoane și emailuri, a primit în scris poziția oficială a Sky News:

content-image

Deci oficialii Sky News nu spun nici că vor investiga mai amănunțit dacă informațiile prezentate în documentar sunt reale, nici că vor colabora cu autoritățile pentru aflarea adevărului, nici, nici. Spun doar că susțin 100% povestea lui Stuart Ramsay.

Acest răspuns mi-a întărit convingerea că povestea fictivă cu traficul de arme trebuie să aibă urmări reale. Dacă se va confirma că echipa Sky News a înscenat de la bun început această poveste, atunci România face obiectul unei încercări de discreditare. Chiar dacă scopul a fost publicarea unui material care să rupă gura târgului, o consecință directă a acestuia este discreditarea cu bună știință a României. Mai mult decât în cazul documentarului „Vin românii”, oficialii țării noastre ar trebui să meargă până în pânzele albe cu acest caz, minimul acceptat, în opinia mea, fiind niște scuze publice din partea Sky News.

Vedem însă că reprezentanții Sky News sprijină total piesa de teatru a lui Stuart Ramsay, caz în care autoritățile române ar trebui să ceară inclusiv daune materiale pentru publicarea informațiilor false. În acest sens, daunele materiale ar avea un scop simbolic. Ar fi dovada supremă că Sky News a greșit și că trebuie să plătească și, mai mult decât atât, ar reprezenta un semnal că România nu este un ținut fictiv, despre care se poate scrie orice, oricând. Dar, oare, au autoritățile române tăria de a merge cu acest caz până în pânzele albe?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.