Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziția Institutului „Elie Wiesel” față de legea antilegionară

”Membrii Consiliului ştiinṭific al Institutului Naṭional pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) au luat cunoştinṭă cu surprindere şi îngrijorare de unele dintre comentariile publicate în mass-media (televiziune, presa scrisă, internet) în legătură cu recenta promulgare de către Preşedintele României a Legii nr. 217/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției STIRIPESURSE.RO.

”Legea este în acord cu legislaṭia majorităṭii statelor europene privind interzicerea negării  Holocaustului, combaterea extremismului - inclusiv a legionarismului -, a rasismului, xenofobiei şi antisemitismului, precum şi a organizaṭiilor sau simbolurilor de tip fascist, care constituie astăzi o ameninṭare reală pentru democraṭie. Principalul obiectiv al legii este descurajarea manifestărilor negaṭioniste şi a acelora care promovează ideologiile extremismului naționalist,  facilitând autorităṭii publice posibilitatea de a interveni.

Multe dintre comentariile şi reacṭiile stârnite de lege nu au făcut decât să confirme necesitatea şi  oportunitatea ei. Astfel, cei care s-au considerat vizaṭi, pe drept sau pe nedrept, de textul legii au  răstălmacit-o, acuzând penalizarea actelor contrare drepturilor fundamentale ale omului drept  îngrădire a libertăṭii de exprimare. Au fost repuse în circulaṭie teoriile conspiraṭiei şi acuzat  INSHR-EW că s-ar afla „în spatele” textului legii. Unii intelectuali care joacă un rol important în  orientarea opiniei publice s-au erijat în apărători ai trecutului lipsit de glorie al unora dintre  personalităṭile cel puṭin controversate ale culturii române. Intervenṭiile lor publice au cauṭionat, cu voie sau fără de voie, atacurile antisemite, instigările la violenṭă, inclusiv ameninṭările cu  moartea, din partea grupurilor şi mediilor extremiste vizate explicit de lege.

În aceste condiṭii, membrii Consiliului ştiinṭific doresc să-şi exprime solidaritatea cu INSHR-EW  care a devenit ṭinta unei campanii de admonestări agresive, pe care le resping şi condamnă fără  echivoc. Vocaṭia comunităṭii intelectuale reprezentate de INSHR-EW este aceea de apărare a valorilor democratice fundamentale, de încurajare a studiilor, cercetărilor şi dezbaterilor, de pe poziṭii riguros ştiinṭifice, pentru stabilirea adevărului istoric, precum şi de largă difuzare a rezultatelor acestora, contribuind astfel la consolidarea democraṭiei în România.”, se adaugă în comunicatul semnay de  Viorel Achim, Lya Benajamin, Liviu Beriş, Virgil Ştefan Niṭulescu, Dennis Deletant, Mihai Dinu Gheorghiu, Radu Ioanid, Andrei Pippidi, Liviu Rotman, Michael Shafir, Paul Shapiro, William Totok, Raphael Vago și George Voicu.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.