Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziția Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în cazul Cameliei Smicală Jalaskoski

arhiva MRP
minister MRP

Poziția Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în cazul Cameliei Smicală Jalaskoski

Pozitia printr-un comunicat de la MRP primit la redactia romanul.co.uk

Imediat de la înființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, la 17 ianuarie 2017, cazul doamnei doctor Camelia Smicală Jalaskoski și a copiilor săi, Mihai și Maria, cetățeni româno-finlandezi, a fost în centrul preocupărilor noastre.

 

Astfel, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a realizat demersuri în sprijinul doamnei Camelia Smicală Jalaskoski, după cum urmează:

 

În luna februarie a.c., ministrul Andreea Păstîrnac a primit-o în audienţă pe E.S. Paivi Pohjanheimo, Ambasadoarea Finlandei în România, întrevedere în cadrul căreia a fost reiterată îngrijorarea statului român faţă de situaţia celor doi minori și preocuparea față de menținerea identității lingvistice a acestora. În acest sens, MRP a făcut propuneri în ceea ce privește participarea copiilor la cursuri de limbă română.

 

Pe aceeași linie, la 11 mai a.c., demnitarul român a participat la o întâlnire de lucru cu domnul Kari Tolvanen, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul finlandez, şi doamna Eva Biaudet, vice-președinte. În cadrul discuţiei a fost abordată problematica respectării drepturilor şi libertăţilor tuturor cetățenilor europeni, cu accent pe acest caz și pe posibilitățile de cooperare în vederea menținerii legăturii dintre cei doi minori, dar și cu familia, și, implicit, cu originile lingvistice românești.

 

De asemenea, în această perioadă, ministrul pentru românii de pretutindeni a participat și la întrevederile membrilor Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaţilor, cu privire la cazul mai sus menționat.

 

Respectând procedurile juridice derulate la instanțele judecătorești din Republica Finlanda, MRP a insistat asupra respectării drepturilor copilului, cu precădere asupra drepturilor privind menținerea și dezvoltarea identității etnice și lingvistice românești a celor doi minori prin participarea la activități extra-curriculare în cadrul asociațiilor românești reprezentative din teritoriu.

 

Considerăm că este extraordinar de importantă realizarea unui dialog între Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și LASTENSUOJELU, autoritatea cu competențe în domeniu din Republica Finlanda, în vederea asigurării interesului superior al celor doi minori.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.