Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziţie clară a unui ministru al lui Cioloş: 'Plagiatul, o formă de corupţie'

vlad alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, consideră că plagiatul este o formă de corupție morală și materială.

"Plagiatul este o formă de corupție morală, dar și de corupție materială și, ca orice fenomen de corupție, el pălește ca albeața translucidă în momentul în care este adusă la lumină. Orice corupție devine vizibilă, rușinoasă atunci când este relevată. Acest lucru se întâmplă cu plagiatele, cu lucrările așa-zis științifice elaborate în penitenciar în condiții neverosimile", a arătat ministrul Culturii la dezbaterile ''Maladia plagiatului și anticorpii sistemului universitar" și "Cărțile 'științifice' în regimul penitenciar'', organizate la GDS. El a apreciat că o lucrare științifică elaborată în penitenciar ascunde o sumă de bani.

"Probabil, totdeauna, atunci când este vorba de o lucrare științifică elaborată în penitenciar, ea ascunde o sumă de bani, o operă comanditată în exterior unui expert sau unui așa-zis expert sau unui profesor universitar, ca să spunem lucrurilor pe nume, poate același care a girat relevanța temei științifice, o sumă nemărturisită, neimpozitată, (...) prin care s-a realizat această comandă. Și în cazul lucrărilor de doctorat, motivul este unul financiar. Acele persoane — fie că sunt profesori, cercetători — ajung să redacteze lucrări care sunt plagiate și o fac, în primul rând, din motive financiare, de salarizare, pentru că un doctorat aduce 15% la salariu", a arătat Alexandrescu. Potrivit lui, din punctul de vedere al culturii românești, plagiatul este "o negare absolută a oricărei forme de creativitate și de libertate a spiritului".

"Privind dinspre Ministerul Culturii, chestiunea plagiatelor pare și mai mizerabilă și mai nenorocită decât dacă o privim din perspectiva cercetării și educației, unde ea reprezintă o simplă reproducere mecanică a ceea ce a făcut altul. Din perspectiva culturii, este o negație a libertății spiritului, a creativității. Ea se acompaniază totdeauna cu motive veroase, josnic materiale, în sensul în care totdeauna acoperă corupția, care este materială, care are la bază un interes veros, o sumă de bani ascunsă sub masă", a mai arătat ministrul. Vlad Alexandrescu a amintit că Biblioteca Națională, care ține de Ministerul Culturii, a deschis joi o expoziție privind lucrările științifice elaborate în penitenciare, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.