Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poziţiile în negocierea Brexitului s-au apropiat, afirmă Tusk la finalul summitului de la Bruxelles

Diferenţele între Marea Britanie şi Uniunea Europeană în negocierea Brexitului s-au redus şi nu sunt aşa de mari cum au spus unii, a declarat vineri preşedintele UE Donald Tusk într-o conferinţă de presă, la finalul summitului european de la Bruxelles, relatează The Associated Press.

”Informaţiile despre un impas între Uniunea Europeană şi Regatul Unit au fost exagerate”, a apreciat el.

Şefii de stat şi de guverne din UE au declarat că diferenţele în legătură cu probleme precum drepturile cetăţenilor europeni şi britanici afectaţi de Brexit s-au redus şi că există un progres în problema frontierei dintre Regatul Unit şi Irlanda. Însă aceste poziţii sunt mai diferite pe tema sumei pe care o a re de plătit regatul pentru a-şi onora angajamentele financiare pe care şi le-a asumat în calitate de stat membru al Uniunii înainte de divorţ.

Cancelarul german în exerciţiu ANgela Merkel a declarat că speră ca negocierea Brexitului să treacă - în decembrie - de cele trei dosare din prima fază pe care europenii le consideră cruciale şi să intre în faza a doua a negocierilor, cu privire la relaţiile comerciale. Însă Merkel a subliniat că acest lucru depinde de Londra.

MAY RECUNOAŞTE CĂ MAI SUNT MULTE DE FĂCUT

Pe de altă parte, premierul britanic Theresa May a anunţat că UE şi Regatul Unit ”au încă lucruri de făcut” dacă vor ca negocierea Brexitului să treacă la faza cu privire la comerţ până la sfârşitul lui decembrie.

Ea a insistat că mai sunt multe de făcut în două dintre cele trei dosare-cheie ale divorţului, pentru ca Uniunea să constate ”progrese suficiente” şi să treacă în faza a doua a negocierilor, la care Londra ţine atât de mult. Şefa Guvernului de la Londra a apreciat că poziţiile celor cele două tabere ”aproape se ating” în privinţa drepturilor cetăţenilor, dar că mai este mult de lucru atât la soluţionarea problemei de la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, cât şi la stabilirea ”facturii Brexitului”.

”Sunt ambiţioasă şi pozitivă cu privire la viitorul Marii Britanii şi al acestor negocieri. Însă ştiu că mai avem drum de străbătut. Trebuie să cooperăm pentru ca să ajungem la un rezultat pe care să-l susţinem şi care să funcţioneze pentru toţi”.

Tusk a anunţat anterior că Cei 27 au convenit să înceapă să-şi ajusteze poziţiile în vederea negocierii unui viitor acord comercial cu Londra, după ce regatul părăseşte Uniunea în 2019. Începând să lucreze la acest lucru de-acum, atât Londra, cât şi Cei 27 pot trece la negocieri imediat, în cazul în care summitul UE din decembrie constată progrese suficiente în cele trei dosare cheie - factura Brexitului, problema irlandeză şi drepturile cetăţenilor. El a anunţat pe Twitter că ”liderii (şi-au dat) unda verde pregătirilor interne a Celor 27 în vederea fazei a doua”.

VARADKAR ÎI CERE LUI MAY UN ”SENTIMENT ŞI LIMBAJ SUSŢINUTE MAI DETALIAT”

Premierul irlandez Leo Varadkar a salutat vineri atitudinea constructivă a lui May cu privire la negocierea Brexitului, însă a apreciat că ”suntem departe” de etapa următoare. El a salutat ”limbajul foarte pozitiv” al omoloagei sale britanice, mai ales cu privire la frontiera dintre ţara sa şi provincia britanică Irlanda de Nord - o problemă centrală în prima fază a negocierii divorţului. Însă ”avem nevoie să vedem sentimentul şi limbajul susţinute mai detaliat”, a subliniat el, avertizând că ”nu am înregistrat progrese suficiente până acum”. May s-a întâlnit vineri dimineaţa cu Tusk, iar apoi cu ceilalţi lideri europeni, după care a plecat de la Bruxelles, unde aceştia din urmă au discutat despre Brexit.

Şefii de stat şi de guverne din UE au evaluat progresele înregistrate în negocierea Brexitului, în căutarea unor noi modalităţi de impulsionare a discuţiilor, care avansează foarte încet. Downing Street a anunţat că May le-a transmis Celor 27 de parteneri UE ai săi că ”imperativul clar şi urgent trebuie să fie ca dinamica pe care o creaţi să ne permită să avansăm împreună”.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la sfârşitul lui martie 2019, însă negocierile este necesar să fie finalizate într-un an, pentru a fi validate în parlamentele naţionale. Premierul maltez Joseph Muscat, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, a salutat alocuţiunea pe care May a susţinut-o în faţa omologilor săi drept ”cea mai bună performanţă de până acum” a premierului britanic.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a denunţat însă o retorică înţesată cu fragmente dintr-un discurs pe care l-a susţinut anterior şi a îndemnat-o pe May să treacă ”de la vorba la fapte reale”, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.