Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PPMT, solicitat de Alianţa Liber Europeană să susţină independenţa Cataloniei

Zero Hedge
Catalonia

Preşedintele Consiliului Naţional al Aleşilor Locali ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Balint Jozsef şi liderul PPMT Harghita, Zakarias Zoltan, au anunţat marţi, la Târgu Mureş, că Alianţa Liber Europeană (ALE-EFA) a solicitat formaţiunii să susţină independenţa Cataloniei.

"PPMT este singurul membru din România al Alianţei Liber Europene (EFA), membru în Parlamentul European, şi este singura alianţă politică din UE care are ca principal scop promovarea autodeterminării comunităţilor naţionale. Noi considerăm că este natural să ne exprimăm solidaritatea faţă de aspiraţiile catalanilor, pentru că ceea ce este independenţa pentru catalani, reprezintă autonomia pentru maghiarii din Transilvania. În cadrul EFA noi avem colaborări constante. În urmă cu o săptămână, preşedintele nostru a adresat o scrisoare membrilor EFA prin care a cerut solidaritatea cu comunitatea maghiară din Ucraina, în legătură cu noua lege a educaţiei din această ţară, care vizează în mod negativ toate comunităţile naţionale din această ţară, inclusiv cea maghiară şi cea română. În urma acestui demers, EFA a adresat o scrisoare preşedintelui Petro Proşenko ca să nu promulge această lege. Acum EFA ne-a cerut sprijinul pentru a ne exprima solidaritatea cu un alt membru, comunitatea catalană. În acest sens am decis să ne afiliem acestui demers', a declarat Zakarias Zoltan, într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Balint Jozsef a arătat, la rândul său, că apelul EFA va fi semnat de toţi membrii din conducerea PPMT, precum şi de către aleşii locali ai formaţiunii, pe considerentul că referendumul este singurul mod democratic prin care o comunitate îşi poate exprima părerea. "Această scrisoare va fi semnată de prezidiul partidului şi de toţi aleşii locali ai PPMT, peste 250 de persoane. Considerăm că referendumul este dreptul la exprimare liberă, este un act democratic. Şi cele prevăzute de Curtea Constituţională din Spania, referitor la pedepsele care vor avea efect asupra aleşilor locali din Catalonia, noi ne menţinem părerea că aceste probleme trebuie rezolvate prin argumente, nu prin forţă. Ştim foarte bine că şi în Ţinutul secuiesc există problema referendumului, peste 50 de consilii locale au adoptat hotărâri pentru organizarea de referendumuri prin care să îşi exprime apartenenţa la Ţinutul secuiesc şi fiecare hotărâre a fost atacată de prefecţii judeţelor. Credem că soluţionarea problemelor se poate rezolva cel mai bine prin referendum, unde fiecare cetăţean cu drept de vot îşi poate exprima părerea. La noi se spune că doar o mână de agitatori doresc autonomia Ţinutului secuiesc. Dar dacă e aşa, de ce se pun piedici?', a afirmat Balint Jozsef.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.