Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Praf de pușcă via Budapesta?

harta_politica_Ungaria

În vara lui 2014, când, spre stupefacția Europei, Viktor Orban și-a anunțat intenția de a abandona democrația liberală și de a crea un stat „non-liberal” în Ungaria, el și-a motivat alegerea dând ca exemplu „modelul de succes” al Rusiei, potrivit evz.ro.

Atât Vladimir Putin, cât și Viktor Orban au sentimentul că este nevoie de o revanșă: pentru prăbușirea URSS, în 1991, respectiv pentru Tratatul de la Trianon, din 1920.

Însă nimic nu prețuiește Putin mai mult la Ungaria lui Orban decât potențialul exploziv al „problemei maghiare”.

În luna iunie, audiat în Comisia de Securitate a Parlamentului de la Budapesta, Janos Lazar, șeful comunității de informații din Ungaria, a declarat că una dintre prioritățile spionajului maghiar este să protejeze comunitatea de unguri care trăiesc în bazinul carpatic și care „va deveni un subiect fierbinte în următorii zece ani”.

Regimul lui Viktor Orban militează fățiș pentru autonomia pe criterii etnice a maghiarilor care trăiesc în afara Ungariei, cu o agresivitate care seamănă leit cu cea a lui Putin legată de rușii din Estul Ucrainei și din Crimeea.

Până și dublul limbaj este același. Nu mai departe de sâmbăta trecută, Viktor Orban, din nou la Băile Tușnad, pentru care pare să fi făcut o adevărată pasiune, chema la pragmatism în relațiile româno-maghiare, pentru ca a doua zi să posteze pe pagina sa de Facebook simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc. Interpelat de către MAE român, guvernul de la Budapesta a replicat în doi peri că este vorba doar de „simboluri istorice”.

Asemenea mesaje revizioniste, date cu regularitate de Budapesta, convin de minune Moscovei pentru că mențin tensiunea ridicată în spatele „frontului ucrainean” cu Rusia. Mai ales că nu pot fi contracarate cu suplimentări de arme sau trupe în zonă, domeniu în care Rusia nu poate ține piept NATO. „Soft-power” costă mai puțin și este mai eficientă.

Nu poate fi întâmplător că, în avertismentul său din Parlamentul de la Budapesta, Janos Lazar a atras mai ales atenția asupra celor 150.000 de maghiari care trăiesc în regiunea Transcarpatia din Ucraina. O zonă în care în ultimele săptămâni s-au dat adevărate lupte soldate cu morți și răniți între autoritățile de la Kiev și membri ai grupării de extremă dreapta „Pravîi Sektor”.

Acolo unde interesele Rusiei Mari se suprapun cu ale Ungariei Mari, miroase a praf de pușcă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.