Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRĂPĂD la DNA: Decizia luată de judecători

sigla dna

Analiza temeiului invocat în contestaţia în anulare depusă de DNA în dosarul fostului secretar al CJ Hunedoara, Dan Daniel, a cărui pedeapsă pentru abuz în serviciu a fost anulată, a condus la concluzia că această cale extraordinară de atac nu este fondată, fiind respinsă în consecinţă ca atare de către Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, potrivit deciziei publicate pe portalul de jurisprudenţă românească www.rolii.ro.

'În motivarea contestaţiei în anulare s-a arătat că sunt incidente dispoziţiile art.426 lit. i) Cod procedură penală, respectiv cazul în care împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă, întrucât faţă de intimatul D.D. există o hotărâre definitivă prin care s-a soluţionat fondul cauzei şi s-a dispus condamnarea acestuia şi o altă hotărâre definitivă de încetare a consecinţelor juridice, de dezincriminare, exoneratoare de răspundere penală şi încetare a executării pedepsei la care fusese condamnat definitiv', se menţionează în decizia penală definitivă a CA Alba Iulia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

În contestaţia în anulare, DNA a arătat că există două hotărâri definitive împotriva aceleiaşi persoane şi există identitate de persoană şi obiect între acestea. Totodată, s-a susţinut că sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute pentru a se constata admisibilitatea în principiu a căii extraordinare de atac declarate. Cu privire la temeinicia contestaţiei în anulare, s-a arătat de către DNA că, prin decizia din 9 februarie a CA Alba Iulia, în mod nelegal s-a procedat la o desfiinţare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi s-a procedat la o nouă soluţionare pe fond a cauzei, fiind înlăturate consecinţele juridice ale condamnării.

Examinând contestaţia în anulare prin prisma motivului invocat şi a actelor şi materialului din dosarul cauzei, CA Alba Iulia a constatat că aceasta este nefondată.

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

'Sub un prim aspect, Curtea reţine că (...) contestaţia în anulare este o cale de atac de retractare ce poate fi exercitată numai în cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege, fiind un remediu procesual pentru înlăturarea unor vicii de procedură (...), iar nu a celor de judecată sau care ar privi fondul cauzei (...)', se menţionează în motivare.

Instanţa a constatat că prin decizia penală din 9 februarie, prin care CA Alba Iulia a admis contestaţia la executare formulată de Dan Daniel, nu a fost adusă atingere autorităţii de lucru judecat a sentinţei penale din 14 octombrie 2015 a Tribunalului Hunedoara, nefiind o hotărâre pronunţată împotriva aceleiaşi persoane pentru aceeaşi faptă.

Citește și: STUDIU S-a aflat câte zeci de mii specii diferite de arbori există în lume: Continentele în care nu e nici măcar unul

Potrivit deciziei din 30 martie, decizia penală din 9 februarie nu face parte din categoria hotărârilor judecătoreşti prin care s-a soluţionat fondul cauzei, ci constituie o hotărâre prin care s-a soluţionat o cerere în faza de punere în executare a sentinţei penale a Tribunalului Hunedoara, ambele hotărâri fiind pronunţate într-un ciclu procesual unic, în cadrul aceluiaşi proces penal.

'...Curtea apreciază că aparenta contradicţie între hotărârile judecătoreşti pronunţate succesiv în acelaşi ciclu procesual nu se circumscrie cazului de contestaţie în anulare prevăzut de art.426 lit. i) Cod procedură penală, ci celui prevăzut de art.453 alin.1 lit. e) Cod procedură penală, (...). În consecinţă, constatând că hotărârea atacată în prezenta cauză nu face parte din categoria hotărârilor judecătoreşti definitive pronunţate împotriva aceleiaşi persoane şi pentru aceeaşi faptă şi astfel nu este incident cazul prevăzut de art.426 lit. i) Cod procedură penală, Curtea urmează să respingă ca nefondată contestaţia în anulare declarată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia', s-a arătat în motivarea instanţei.

Citește și: Cum arată banii furați din Moldova: Expoziția unui artist cu 10 baloți de bani / VIDEO

CA Alba Iulia a respins în 30 martie ca nefondată contestaţia în anulare depusă de DNA în dosarul fostului secretar al CJ Hunedoara, Dan Daniel, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, dar a cărui pedeapsă a fost anulată în februarie de către instanţa din Alba.

În februarie, CA Alba Iulia a apreciat că prin hotărârea de condamnare a fostului secretar al CJ Hunedoara nu s-a reţinut că acesta ar fi încălcat în exercitarea atribuţiilor de serviciu prevederile vreunei legi, ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă, ci doar pe cele ale unei hotărâri de Guvern, motiv pentru care fapta de abuz în serviciu a fost dezincriminată în cazul acestuia, conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016.

Citește și: Pamela Anderson: SUA, Franta si Anglia sa faca sex in grup

Dan Daniel a făcut contestaţie la executare ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, pronunţată ulterior condamnării lui. Tribunalul Hunedoara i-a respins contestaţia, care i-a fost admisă însă de către CA Alba Iulia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.