Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele ANSVSA a primit actul de recunoaștere a statutului de țară liberă de pestă porcină

ansvsa

Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a primit joi, pentru România, actul oficial de recunoaștere a statutului de țară liberă de pestă porcină clasică, în cadrul lucrărilor celei de-a 85-a Sesiuni Generale a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

'Pentru mine, tergiversarea demersurilor către OIE, inițiate din anul 2014, a fost inacceptabilă. Am tratat acest subiect cu seriozitate și am demonstrat, cu toate dovezile tehnice necesare, faptul că virusul acestei boli nu mai circulă în țara noastră. Restricțiile pentru comerțul cu țările terțe au avut un impact negativ considerabil asupra industriei de profil din România, prin pierderea unor importante oportunități de piață. România merită acest statut, iar produsele românești să fie cunoscute în cât mai multe țări', a declarat președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, la finalul ședinței plenare a Adunării Mondiale a delegaților OIE.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis Agerpres, ANSVSA a supus analizei Comisiei Științifice a OIE dosarul României pentru recunoașterea statutului de liber de pestă porcină clasică. Documentul a inclus prezentarea programelor anuale de eradicare a pestei porcine clasice, implementate de serviciile veterinare din țara noastră în perioada 2007 — 2015, modul de funcționare și eficacitatea sistemelor de supraveghere sanitare veterinare instituite pentru pesta porcină clasică, prin care se demonstrează că boala nu evoluează pe teritoriul României.

Experți ai Organizației au desfășurat o misiune în țară, în perioada 8 — 12 mai, pentru a evalua alinierea la prevederile Codului Terestru al OIE, în vederea recunoașterii oficiale a statutului de țară liberă de pestă porcină pentru România. "Raportul acestei misiuni consemnează acordul Comisiei Științifice a OIE, asupra faptului că România îndeplinește cerințele pentru a fi recunoscută drept țară liberă de pestă porcină clasică și recomandă oficializarea acestui statut, prin vot, cu prilejul celei de-a 85-a Sesiuni Generale a Adunării Mondiale a delegaților OIE. Astăzi, președintele ANSVSA a primit pentru România, în ședința plenului Adunării Mondiale a delegaților OIE, actul oficial de recunoaștere a statutului de țară liberă de pestă porcină clasică", precizează ANSVSA în comunicat.

Obținerea acestui statut este decisivă pentru deschiderea de noi piețe pentru exporturilor de carne de porc și produse din carne de porc, în: Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, Japonia, Coreea de Sud, state care s-au arătat foarte interesate pentru inițierea de negocieri în acest sens. Asociația Română a Cărnii a anunțat miercuri că recunoașterea oficială a României, ca țară liberă de pestă porcină clasică, este cu atât mai importantă cu cât în scurt timp devine operațional și Programul 'Carne de porc din fermele românești', pentru care ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis deja notificarea la Bruxelles.

În România, ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.