Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele CCR, mesaj cheie pentru Klaus Iohannis

Întreaga dispută politică a momentului se duce între președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea. Iohannis susține că nu vrea să numească un premier cu probleme penale, Dragnea invocă Constituția și arată că PSD are dreptul de a veni cu orice propunere de premier, pentru că au majoritate.

Citește și: CCR a decis: Măririle salariale din Sănătate și Educație sunt constituționale/ VIDEO

Citește și: CCR, decizie în privința eliminării celor 102 taxe

Președintele CCR, Valer Dorneanu, susține că legea nu-i permite să aibă o pronunțare în acest caz, mai ales că Avocatul Poporului se pregătește să conteste la CCR legea care nu permite celor cu probleme penale să ajungă în Guvern.

În acest context, Dorneanu a fost întrebat de jurnaliști dacă președintele ar trebui să țină cont la desemnare de faptul că judecătorii CCR urmează să se pronunțe pe acest subiect. Într-o explicație mai amplă, președintele CCR ne-a trimis la articoul 103 din Constituție, adică cel care ne spune care este procedura de desemnare a premierului de către președinte.

Practic, președintele CCR ne explică că Iohannis trebuie să respecte Constituția, care spune că partidul care are majoritatea în Parlament trebuie să primească premierul.

”ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, se arată în Constituție.

Relevant pentru cazul nostru este alineatul 1, care ne spune că președintele desemnează un candidat din partea partidului cu majoritate absolută în Parlament, adică 50% plus 1. PSD este exact în această situație, de a avea majoritate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.