Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Comisiei SIE, mesaj pentru Iohannis: 'Nu ar trebui să mai amâne'/ INTERVIU

cdep.ro
mihai weber

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri componenţa nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului de Informaţii Externe, preşedintele acestui for fiind deputatul PSD Mihai Weber. Deputat de Gorj, aflat la al doilea mandat, Weber este de profesie inginer, însă pe parcursul primului mandat în parlament a urmat cursuri la Universitatea Naţională de Apărare şi la Institutul Diplomatic Român.

Vezi şi: SURSE - PSD pregătește o lovitură importantă în Parlament

Într-un scurt interviu pentru STIRIPESURSE.RO, Mihai Weber a prezentat priorităţile Comisiei SIE din Parlament, dar s-a referit şi la situaţia Serviciului de Informaţii Externe, care funcţionează de aproape o jumătate de an fără director civil, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Reporter: - Când veţi avea prima şedinţa a Comisiei SIE? Aveţi deja în vedere câteva teme de discuţie?

Mihai Weber: - Săptămâna viitoare voi convoca o şedinţa în nouă formulă. Împreună cu membrii comisiei vom stabili tematică de control şi programul de desfăşurare a activităţii noastre. Există multe teme de discuţie, fie ele cu privire la respectarea legii de către SIE, la vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale, la riscuri generate de terorismul internaţional, criminalitate transfrontalieră, contribuţii la protejarea intereselor României, cum se implică Serviciul în fundamentarea deciziilor privind obiectivele strategice de politică externă a României, acestea fiind aspecte majore, generale.  Bineînţeles, ne vom fixă şi priorităţile concrete pentru perioada imediat următoare.

Reporter: - Regulamentul de funcţionare al Comisiei SIE este public şi cunoscut. Dar care sunt priorităţile comisiei în perspectiva dumneavostră?

Mihai Weber: - Prioritatea Comisiei de control este de a verifică dacă, prin activitatea sa, SIE respectă legea. Acesta este şi scopul principal pentru care a fost constituită Comisia. Vom verifica dacă Serviciul, prin mijloacele de obţinere a informaţiilor, prin activităţile pentru identificarea, ţinerea sub control şi eliminarea riscurilor la adresa siguranţei naţionale, respectă legea sau o încalcă. În mod concret, oricând situaţia o va cere, vom verifica, analiza şi audia părţile implicate. Vom mai verifica dacă există plângeri sau sesizări adresate Comisiei de către cetăţeni, în legătură cu eventuale lezări sau încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Vom solicita, de asemenea, un raport privitor la modul în care SIE colaborează cu alte instituţii. Sunt mai multe aspecte, însă mai întâi aş vrea să am o prima întâlnire cu ceilalţi membri ai Comisiei.

Reporter: - Aţi fost membru al comisiei şi în legislatura precedentă. Au rămas chestiuni de lămurit cu privire la SIE? Chiar şi demisia domnului Mihai Răzvan Ungureanu a rămas oarecum învăluită în mister...

Mihai Weber: - Misterul este un atribut esenţial al unui Serviciu de Informaţii Externe. Lăsând glumă la o parte, după ce vom avea un prim contact cu cei din conducerea SIE, dacă vor fi lucruri ce pot fi aduse la cunoştinţă publicului, o vom face.

Reporter: - Cum vedeţi situaţia SIE din prezent, fără un director civil? Credeţi că domnul Iohannis ar trebui să facă o numire cât mai curând sau aveţi semnale că urmează o asemenea decizie?

Mihai Weber: - Din punctul meu de vedere, preşedintele Iohannis nu ar trebui să mai amâne numirea unui director. După ce domnul Iohannis va propune o persoană pentru funcţia de director al Serviciului, îl vom audia şi, conform atribuţiilor Comisiei, vom prezenţa un aviz consultativ.

Reporter: - Inevitabil, odată ajuns în această funcţie, aţi devenit mult mai vizibil. S-a scris despre faptul că sunteţi inginer. Pe de altă parte, am văzut că de când aţi devenit deputat aţi obţinut diplome de la Universitatea Naţională de Apărare şi de la Institutul Diplomatic. De ce aţi considerat necesar să va specializaţi şi în aceste domenii ale securităţii şi relaţiilor internaţionale?

Mihai Weber: - Întotdeauna mi-a plăcut să învăţ lucruri noi şi, în plus, calitatea de parlamentar m-a obligat să mă perfectionez. Eu am ales domeniile acestea ale apărării şi relaţiilor internaţionale. Alţi colegi au ales specializări în domeniul juridic sau administraţie publică. Principiul meu este că tot timpul trebuie să încerci să înveţi lucruri noi pentru a nu te plafona.

Reporter: - De la partid s-au stabilit nişte priorităţi cu privire la Comisia SIE sau aţi primit indicaţii de la domnul Dragnea la preluarea mandatului?

Mihai Weber: - Nu am primit indicaţii nici de la preşedintele Liviu Dragnea, nici de la altcineva din partid. Tot ce se va stabili în această comisie va fi hotărât de către membrii comisiei conform regulamentului de funcţionare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.