Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Precizări IMPORTANTE de la Parchetul General despre dosarul alegerilor din 2009

Universul Juridic
Parchetul General

Conducerea Ministerului Public dezaprobă "tentativele de dezinformare a opiniei publice" de natură a crea suspiciuni legate de modul în care procurorii desfăşoară ancheta în dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a instituţiei.

Pe pagina de Facebook a Ministerului Public au fost făcute joi mai multe precizări în legătură cu dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009, aflat pe rolul Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, "având în vedere comentariile difuzate prin intermediul unor instituţii media, precum şi declaraţiile unor oameni politici".

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

"Conducerea Ministerului Public dezaprobă tentativele de dezinformare a opiniei publice de natură a crea suspiciuni legate de modul în care magistraţii procurori îşi desfăşoară activitatea", se subliniază în mesaj.

Parchetul arată că în acest dosar s-a început urmărirea penală "in rem", sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 cu aplicarea art.5 din Codul penal (art. 248 rap. la art. 248 indice 1 din vechiul Cod penal), şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, prev. de art. 391 alin. 3 şi 4 din Codul penal cu aplic. art.5 Cod penal (fost art. 62 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, modificată şi republicată).

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

Procurorii spun că în acest dosar nu s-au efectuat modificări ale încadrărilor juridice, infracţiunile reţinute în sesizare rămânând aceleaşi.

De asemenea, termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru faptele pentru care s-a început urmărirea penală sunt, potrivit legii vechi, art. 122 lit. b şi c din vechiul Cod penal - de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă - art.154 alin.1 lit.c din noul Codul penal.

Citește și: STUDIU S-a aflat câte zeci de mii specii diferite de arbori există în lume: Continentele în care nu e nici măcar unul

"Potrivit art.155 din Codul penal, alin (1) şi (2), cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, iar după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie. În condiţiile în care comunicările oficiale referitoare la cauza penală invocată au fost făcute publice în datele de 24 şi 26 aprilie 2017, subliniem faptul că orice alte informaţii referitoare la acest subiect sunt lipsite de un suport real. În acest context, reamintim faptul că, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", afirmă Parchetul General.

Parchetul General a anunţat luni că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări "in rem" sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidenţiale din decembrie 2009.

Citește și: Cum arată banii furați din Moldova: Expoziția unui artist cu 10 baloți de bani / VIDEO

Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, înalţi demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susţinut că Laura Kovesi şi Coldea erau preocupaţi de câştigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dâncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic şi Neculai Onţanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.