Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu îl curtează degeaba pe Băsescu

Zilele trecute Cătălin Predoiu se hazarda și spunea că ar vrea să inițieze discuții cu popularii lui Băsescu și cu partidul Monicăi Macovei. Există o mare îngrijorare în rândul liberalilor în ceea ce privește fărâmițarea votului pe spațiul de dreapta. La prima vedere, declarația lui Predoiu pare a fi un pas calculat. Dacă analizăm mai bine ne dăm seama că este doar o declarație hazardată care ar putea duce PNL într-o zonă periculoasă.

De ce periculoasă? O chemare la alianță îi dă muniția necesară lui Traian Băsescu să își facă jocul de declarații, să arate că liberalii sunt slabi, să bage din nou bățul prin gard ( liberalii se tem de vechii PD-iști), să aibă practic partener în ringul de box. Traian Băsescu are nevoie ca tot timpul să fie văzut ca lider de primă scenă, are nevoie de mediatizare și de conflict politic pentru că din poziția sa -locul 3, nu poate spera la prea multe în momentul în care lupta este polarizată între locul 1 și locul 2.

Fostul președinte nu are interesul să facă o alianță pre-electorală. Nu poate obține mare lucru la negocieri. În schimb, dacă obține un scor de 6-8 % poate influența jocul politic după alegeri. Dacă Mișcarea Populară devine al treilea partid politic, abia atunci, poate deveni cu adevărat jucător.

Ar fi posibilă o alianță PNL, M10, MP, din punct de vedere al celor 3 electorate? MP și M10 încă nu depășesc pragul electoral. Votanții lor sunt extrem de ”talibanizați”.  S-au strâns în jurul celor doi lideri, Traian Băsescu și Monica Macovei. Votanții celor două partide sunt foarte activi în zona de online, au ajuns să ia lupta cu celelalte partide ca o una personală. Există o pasiune oarbă care a excedat planul raționalului și de multe ori se bat pentru ideile liderilor pe care îi prețuiesc, chiar dacă acestea nu sunt cele corecte.

Există o incompatibilitate extrem de mare între electoratele PNL și MP- M10, așa cum există o incompatibilitate între electoratul M10 și PMP. Dacă cineva ar studia cu atenție profilul votantului Monicăi Macovei din alegerile prezidențiale ar avea o surpriză uriașă. Macovei a reușit să intre cel mai mult pe zona ”votantului hipster”, nu pe zona electoratului tradițional de dreapta.

O alianță PNL, MP, M10 nu ar putea fi privită cu ochi buni nici de radicalii liberali care au înghițit cu greu fuziunea cu PD-iștii. Să le ceri acum o alianță cu Băsescu ar fi prea mult prea mult. De asemenea, pentru electoratul MP o alianță cu liberalii ar fi greu acceptat, după ce strategia popularilor este acea de a prezenta în mod repetat faptul că USL trăiește prin blaturile pe care le-au făcut liberalii cu social democrații.

Electoratul M10, poate cel mai talibanizat electorat, ar fi cel mai dezamăgit de această alianță. Și Băsescu și Macovei știu că nu pot face o alianță cu PNL, fără ca ei să fie principalii pierzători din acest joc. Nu au niciun motiv să accepte o alianță. Predoiu a încercat marea cu sarea, dorind, ca la box,  să ia un adversar în brațe ca acesta să nu îl mai poată lovi, dar nu a calculat faptul că adversarul va putea să facă o eschivă și să îi dea un atac dur.

Desigur, PNL poate avea o îngrijorare, dar nu atât pentru că MP și M10 iau din bazinul PNL, ci pentru că ei pot lua din bazinul nehotărâților și asta doar dacă vor avea candidați pentru posturile de primari, cu adevărat excepționali. Acest lucru poate fi combătut ușor dacă liberalii vor avea în capul listelor acei oameni pe care electoratul îi așteaptă. Atunci, probabil, MP și M10 vor rămâne în zona pragului electoral.

Articol apărut pentru prima și pe PoliticScan.ro.

Citiți și: Generația Facebook și dreapta.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.