Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Predoiu, război cu Antena 3: scheleții din dulapul fostului ministru al Justiției

predoiu a3
La rândul său, Predoiu a ținut să demonteze punct cu punct informațiile prezentate în cadrul emisiunii Sinteza Zilei. 
Ministru al Justiţiei pe vremea lui Traian Băsescu, Cătălin Predoiu a fost avocat înainte a de a intra în politică. Împreună cu Ioana Racoţi a deschis primul său cabinet de avocatură, iar apoi, unindu-şi forţele cu socrul său, Călin Zamfirescu, a apărut casa de avocatură Zamfirescu-Racoţi-Predoiu, informează Antena 3.
Odată cu numirea ca ministru de Justiţie, în 2008, Predoiu s-a retras din activitatea de avocat, iar numele său a rămas în denumirea casei de avocatură până în 2013.
Printre clienţii casei de avocută amintite se numără giganţi ai industriei, precum OMV Petrom, Rompetrol sau ALRO. În 2011, casa de avocatură a lui Predoiu a avut o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro, în creştere cu 35% faţă de anul precedent.
Legătura lui Predoiu cu ALRO
Spre exemplu, în perioada 1998-2002, toate fabricile din domeniul aluminiului au fost cumpărate de oligarhi de la Moscova, asistaţi în aceste tranzacţii de casele de avocatură ale lui Valeriu Stoica sau Cătălin Predoiu. Legăturile lui Predoiu cu oligarhii de la ALRO sunt mult mai strânse decât cele ale lui Stoica.
Totuşi, nici procurororii, nici ANI nu au considerat că este ceva suspect în faptul că o casă de avocatură care poartă numele ministrului Justiţiei reprezintă compania ALRO, implicată atunci în două mari scandaluri: cel al privatizării şi cel al achiziţionării de energie electrică ieftină.
În acest dosar, mai apar şi alte nume-grele: Traian Băsescu, Elena Udrea, Theodor Stolojan.
Un amănunt interesant este acela că, un fost angajat ALRO a dezvăluit că, pe vremea când era ministru al Justiţiei, casa de avocatură a lui Predoiu încasa 20.000 de euro lunar pentru a reprezenta combinatul. La sfârşitul anului 2000, ALRO asigura 3% din exportul României, iar azi, combinatul se află în mâna unor oligarhi ruşi, pe sume de nimic.
Cătălin Predoiu şi relaţia cu Arpechim
În 2008, salariaţii Arpechim au descoperit că nu li se acordaseră la salarii două sporuri care li se cuveneau, aşa că toţi cei peste 2.500 de oameni au ajuns la proces.
Tribunalul le-a dat dreptate şi urmau să primească 190 de milioane lei vechi fiecare salariat.
Cătălin Predoiu, implicat în reţeaua afacerii Rompetrol
Relaţiile de afaceri dintre Cătălin Predoiu şi acţionarii Rompetrol s-au întins în şase companii. În mai 1996, Predoiu devine administrator al companiei SG International SA.
Fotul ministru al Justiţiei mai figurează şi în istoria recentă a companiei Print Invest SA, controlată, din 1997, de Sorin Marin, partenerul lui Dinu Patriciu şi de firma SASU Service Liechtenstein, firmă care controla aproape 50% din SG International.
De asemenea, Cătălin Predoiu a fost asociat şi cenzor în compania "Cine Video Orient Unu" SA, controlată, în mare parte, de acelaşi Sorin Marin şi alte persoane care au fondat SG International.
În 1998, Cătălin Predoiu şi Sorin Marin intră, împreună, ca asociaţi în compania DAL Beton SA Bucureşti, alături de Fox Finance Ltd, altăf irmă care se intersectează cu afacerile lui Sorin Marin şi Dinu Patriciu.
Nu în ultimul rând, Cătălin Predoiu apare ca asociat cu Sorin Marin şi alte persoane din SG International în firma DAL Beton Vaslui. Avocatul iese din această afacere în aprilie 2001.
Cătălin Predoiu a ținut să răspundă promt acuzațiilor care i s-au adus la Antena 3. 
”Antena 3 mi-a acordat un spaţiu larg în această seară, ciudat în raport cu exprimările lor anterioare privind notorietatea mea.Faţă de susţinerile postului Antena 3, ţin să comunic următoarele: 1. Din anul 2008, nu mai am nici o legătură cu fosta Casă de Avocatură în care am activat, mi-am cedat toate părţile sociale, pe care le-am deţinut la intrarea în mandatul de Ministru. 2. În prezent, îmi desfăşor profesia de avocat în cadrul “Cabinetului Individual de Avocatură Cătălin Predoiu”. 3. Până în 2008, personal, sau alături de colegii din fosta Casă de Avocatură, am asistat şi reprezentat legal, subliniez, legal, câteva sute de clienţi, români sau străini. 4. Nu am nici un fel de legătură cu nici un “oligarh rus” sau de altă naţionalitate. 5. Pe durata mandatului de Ministru nu am avut alte venituri decât cele indicate în declaraţiile publice de avere. 6. Nu am desfăşurat nici o operatiune în afara legii, mi-am declarat toate veniturile şi am plătit la zi impozitele, fapt atestat de certificatele de control ale Ministerului Finanţelor Publice de-a lungul întregii cariere. 7. Sunt gata oricând să dau orice fel de lămuriri despre activitatea mea ca avocat şi cadru didactic universitar, sau de ministru, în limita legii. 8. Doresc să precizez că nu sunt văr cu Elena Udrea :)”, a ținut să precizeze Cătălin Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.