Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregătiri pentru asalt final la șefia Camerei: Atuuri și strategii PSD vs. contramăsuri a la Zgonea

rfi.ro
zgonea

Social-democrații nu se împacă cu ideea rămânerii  lui Valeriu Zgonea  în fruntea Camerei Deputaților. Ordinul pe unitate a fost emis.  Fostul pesedist  trebuie debarcat cu orice  preț. Iar parlamentarii  partidului caută în prezent cea mai  eficientă soluție procedurală cu riscul ca   tranșarea chestiunii să fie  realizată  de către   judecătorii Curții Constituționale. Deja, au fost găsite niște căi de  acțiune, susțin surse  din PSD.

Vezi și: Florin Ghiulbenghian a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Prima reacție după decizia instanței

La ora actuală,  președintele PSD nu  poate accepta  rămânarea  în  nici  o funcție politică  a  fostului număr  doi de partid. Pentru păcatul "deviaționismului", Dragnea a  vrut  să-i  dovedească lui Zgonea  că el   are   controlul deplin  în PSD și că fără  sprijinul   său,  acesta  din urmă  este nimic. Nu a   luat în calcul  însă situația  din Parlament și  hibele  din Regulamentul  schimbat la inițiativa  PSD mai acum un an.

Surse social-democrate susțin că se va  forța  prevederile Regulamentului.   PSD  pretinde că Zgonea, deşi exclus din partid, face încă parte din grupul parlamentar PSD. Dimpotrivă,  invocând  actualul Regulament, Zgonea arată că, fiind exclus din partid, este automat exclus şi din grup, deci în acest moment este deputat neafiliat, ca atare nu poate  fi revocat  la solicitarea aceluiași grup parlamentar care l-a propus   pentru această funcție.

Cum în Biroul Permanent al Camerei sunt slabe șanse ca revocarea  lui Zgonea  să fie pusă pe ordinea de zi a plenului,  din cauza opoziției celorlalți lideri de grup,  pesediștii  vor încerca  să aducă  problema  direct în plen.

Sursele citate  ne-au declarat că   dorința  lui Dragnea  de a-l vedea  debarcat   cu orice  preț pe șeful Camerei inferioare  ține  și de  alte rațiuni: liderul PSD este presat  de o bună parte  din actualii  parlamentari cu probleme în justiție care își  văd amenințate șansele de a  mai  figura pe liste  cu candidați ale partidului la viitoarele alegeri parlamentare dacă legislația de profil, în special cea care privește  prevederile Codului PNL și regimul incompatibilităților și  conflictului de interese, nu este  modificată în timp util pentru a le crea  pârghiile necesare care să le  netezească calea spre un  nou mandat de deputat.

Iar zestrea de  astfel de proiecte de legi s-a îmbogățit deja, prin depunerea  unei inițiative  prin care  se încearcă anularea interdicţiei  angajării rudelor de până în gradul 3 la cabinetele parlamentare, în paralel cu o  încercare de a-și transforma proprii consilieri, aleși fără concurs de parlamentari, în funcţionari publici parlamentari cu  drepturile şi beneficiile de rigoare.

Valeriu Zgonea este   perceput  ca un obstacol în calea acestui deziderat. Este  de altfel  considerat  de către parlamentarii PSD, principalul responsabil pentru  blocarea  la nivelul  acestei camere  legislative a mai bine de 20 de proiecte de lege care privesc   modificarea  Codului Penal și a  Codului de procedură.  În schimb,  impunerea lui Florin Iordache, actual  vicepreședinte de Cameră sau a fostului premier , Victor Ponta, interesat  să  reintre în grațiile liderilor PSD în teritoriu, prea supăraţi că partidul i-a lăsat pe mâna Justiţiei,  este  văzută cu ochi buni de către parlamentarii penali ai partidului.

Cum este de  așteptat ca Zgonea  să opună  rezistență atât în Birou , cât și în plen, social-democrații mizează, în primul rând, pe  o mobilizare fără  precedent a propriilor  parlamentari ai  aliaților lor,  interesați direct  ca  Zgonea  să nu mai prezideze pe viitor ședințele acestei camere.

Doar  că Regulamentul prevede că ordinea de zi  se modifică la  propunerea Biroului permanent, cu aprobarea Comitetului liderilor grupurilor parlamentare,  sau la solicitarea motivată a preşedintelui de şedinţă sau a unui lider de grup parlamentar, făcută la începutul unei şedinţe de lucru în plen,  prin votul  Camerei.

Numai că supunerea la vot a  suplimentării ordinii de zi cu  cererea PSD de revocare se află în mâinile  președintelui Camerei. Chiar dacă Regulamentul nu-i va permite lui Zgonea  să prezideze o ședință de plen în care se va ridica chestiunea propriei  sale revocări, el și-a  găsit între  timp aliați prin care  să se poată pune , indirect,  intenției  foștilor săi colegi de partid. Deja proba  acestei alianțe a  fost făcută. Cot  la cot cu liderul de grup al UNPR, liderul liberal  Eugen Nicolăescu s-a opus în  ședința  Comitetului  liderilor de grup introducerii pe ordinea  de zi a   solicitării de revocare pe motiv  că încalcă Regulamentul și ar  constitui un abuz în serviciu.

În cazul în care PSD ar  forța introducerea  pe ordinea de zi a acestei chestiuni,  Zgonea ar putea  preda  ștafeta conducerii ședinței de plen  unui liberal și nu unui  pesedist, cel mai probabil în persoana vicepreședintelui  Mihai Voicu, susțin surse parlamentare, situație care ar  echivala cu un nou eșec pentru PSD.

Un eventual refuz  de a  se supune la vot cererea PSD va  fi   însă folosit  ca pretextul necesar pentru modificarea Regulamentului și   pentru a apela la   judecătorii Curții  Constituțioanale. De altfel,  președintele CCR, Augustin Zegrean a sugerat că social-democrații au acoperire  legală pentru a-l schimba pe Zgonea  din fruntea Camerei.

„Da. Dacă regulamentul spune că grupul care l-a propus, putea un grup să propună un preşedinte care nu e din grupul lor. Nu e interdicţie. Or să spună că m-am antepronunţat. Sper să ajungă când eu nu voi mai fi acolo”, a spus Augustin Zegrean la Digi24.

Dacă se va ajunge acolo, conducerea PSD poate miza pe un succes. Atât lui Zegrean cât și altor  doi judecători le  expiră în curând mandatele, iar jocurile  au fost deja   făcute ca PSD și aliații  săi să obțină  majoritatea în CCR prin oamenii  pe care îi vor  impune ca reprezentanți propuși de cele  două Camere ale  Parlamentului: Ioan Chelaru și  Varga Attila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.