Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prelungirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei va fi mai dificilă

rusia sanctiuni

Germania considera ca prelungirea sanctiunilor Uniunii Europene aplicate Rusiei va fi 'mai dificila' în acest an, din cauza unei 'rezistente crescute' a unor state membre, a declarat seful diplomatiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, înaintea unui scurt turneu pe care îl întreprinde joi si vineri în tarile baltice, în contextul în care statele est-europene membre ale NATO cer întarirea prezentei militare a Aliantei în regiune, transmite AFP.

'Suntem constienti de faptul ca rezistenta în Uniunea Europeana fata de prelungirea sanctiunilor împotriva Rusiei a crescut', a declarat Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu publicat joi de agentia baltica BNS.

'Va fi mai dificil decât anul trecut sa gasim o pozitie comuna în aceasta chestiune', a admis seful diplomatiei germane.

Sanctiunile europene, care afecteaza sectoarele bancar, de aparare si energetic, expira în luna iulie. Prelungirea lor necesita un vot unanim din partea statelor UE, dosarul urmând sa faca obiectul discutiilor în luna iunie.

Potrivit lui Steinmeier, Berlinul 'va lucra din greu pentru a garanta ca Europa prezinta un front unit', dar o eventuala ridicare a sanctiunilor este 'indisolubil legata' de respectarea acordurilor de la Minsk, vizând restabilirea pacii în Ucraina.

Ministrul german nu a numit statele la care a facut referire, însa Italia si Ungaria sunt cele mai sceptice fata de prelungirea sanctiunilor, în timp ce Polonia si satele baltice insista pentru mentinerea presiunii asupra Moscovei.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat saptamâna trecuta ca se asteapta la o prelungire a sanctiunilor.

În opinia lui Steinmeier, Occidentul nu poate ignora 'încalcarea dreptului international' de catre Rusia, însa NATO trebuie sa caute dialogul cu Moscova. 'Avem nevoie de un dialog cu Rusia pentru a reconstrui încrederea pierduta si a reduce riscul sa fim antrenati, prin inadvertenta, într-o spirala deschisa', a subliniat el.

Ministrul german a mai indicat ca, la summitul de la Varsovia din iulie, NATO va lua în discutie desfasurari suplimentare, el insistând ca 'avem nevoie de Rusia pentru a înfrunta principalele focare de tensiuni internationale, atât în Siria, cât si în eforturile noastre pentru a stabiliza Libia'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.