Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră: CCR respinge o ordonanță de urgență constatând... lipsa urgenței

ccr

Curtea Constituțională a decis joi, 9 decembrie, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.7/2015 privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate  nu rezolvă o situație extraordinară sau o urgență și, astfel, este neconstituțională. Contactată de PolitcScan, Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH, a declarat că este prima dată când CCR respinge o OUG invocând doar lipsa urgenței și fără a examina ordonanța pe fond.

Conform Curții...

„Motivele invocate de Guvern pentru emiterea ordonanţei de urgenţă, astfel cum sunt enunţate în preambulul şi nota de fundamentare ale acesteia, prezintă aspecte care ţin de raţiunea, necesitatea, oportunitatea şi utilitatea reglementării, fără a motiva existența unei situații extraordinare care să justifice utilizarea acestui instrument de legiferare. Cu privire la urgenţa reglementării, Curtea a reţinut că legiferarea operativă a remedierii unor disfuncționalități sau perfecţionarea cadrului legislativ se putea realiza pe calea procedurii obişnuite de legiferare, şi nu prin ordonanţă de urgenţă, astfel că motivarea urgenţei adoptării actului normativ este una formală.”

Astfel CCR își însușește argumentul Avocatului Poporului care a ridicat excepția de neconstituționalitate spunând că..

„...situaţia extraordinară şi urgenţa (care ar justifica adoptarea unei ordonanţe de urgenţă) sunt doar proclamate, fără a fi în realitate motivate şi fără a fi precizat vreun element cuantificabil prin care să se demonstreze motivele având caracter de urgenţă şi situaţia extraordinară în care se află Guvernul, din cauza cărora nu poate asigura îndeplinirea funcţiei de administrare a proprietăţii publice şi private a statului, cu respectarea principiul economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului.”

Contestarea a avut un traseu neobișnuit. În aprilie 2015 Centrul de Resurse Juridice îi cerea lui Victor Ciorbea, Avocatului Poporului, să conteste Ordonanța la CCR. Însă Ciorbea nu a acționat până nu a primit undă verde de la premierul Ponta.

„Cred sincer, mai ales că e o reglementare nouă, că e foarte bine ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR şi să ne spună Curtea dacă am procedat bine sau nu”, a spus Victor Ponta, citat de Digi24.

Într-un comunicat publicat pe site-ul propriu, APADOR  salută decizia CCR pe care o consideră "un semnal dat guvernelor, oricare ar fi ele, că rolul de legiuitor este al Parlamentului." Comunicatul mai amintește că guvernele României au emis în ultimii zece ani "câte o ordonanță emisă la 60 de ore".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.