Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREMIERĂ Miniștrii nu mișcă-n front: Mihai Tudose a impus COD DE CONDUITĂ, dar și SANCȚIUNI

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Tudose

Executivul a aprobat, joi, prin memorandum, Codul de conduită al membrilor Guvernului României, document care stabileşte, între altele, că principiile generale care guvernează conduita miniştrilor sunt "supremaţia Constituţiei şi a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală şi transparenţa în exercitarea demnităţii publice".

Potrivit unui comunicat al Executivului, Codul reglementează norme de conduită şi etică pentru miniştri şi are ca obiectiv principal "asigurarea exercitării demnităţii publice de membru al Guvernului în condiţii de integritate, imparţialitate şi transparenţă, ca mijloc de promovare a unei bune guvernanţe, element important al democraţiei".

Citește și: I-a scos din sărite! Marele hit al verii ‘Despacito’ a fost interzis

"Principiile generale care guvernează conduita membrilor Guvernului sunt supremaţia Constituţiei şi a legii, prioritatea interesului public, profesionalismul, integritatea morală şi transparenţa în exercitarea demnităţii publice. Astfel, membrii Guvernului au obligaţia să declare, prin orice mijloc, orice situaţie de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. De asemenea, le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale", precizează sursa citată.

În comunicat se arată că membrii Guvernului au obligaţia de a asigura, în condiţiile legii, transparenţa administrativă, în vederea menţinerii încrederii publicului în integritatea, imparţialitatea şi eficacitatea autorităţilor şi instituţiilor publice pe care le reprezintă.

Citește și: Veste proastă pentru bugetari! Ce ordonanță pregătește Guvernul Tudose

"În activitatea publică, membrii Guvernului invitaţi la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligaţia să prezinte poziţia oficială asumată de Guvernul României. De asemenea, în cazul în care nu există o poziţie oficială a Guvernului, au obligaţia să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului", potrivit comunicatului.

Sursa citată precizează că sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoştinţa prim-ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

Citește și: Cioloș e pe val! Platforma România 100 anunță o mișcare bombă

"Prim-ministrul pune în discuţia membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluţionare. Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului", se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.